Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Kiduttajat: käräjille vai ei?

Marko Maunula
Blogit Americana 23.4.2009 18:20

Kidutuskeskustelu velloo Yhdysvalloissa. Poliittinen vasemmisto haluaa kidutuksesta vastaavia politiikkoja leivättomän pöydän ääreen. Tämä on huono idea.

Uusimmat paljastukset osoittavat, että ulkoministeri Condoleezza Rice hyväksyi vesikidutuksen Abu Zubaydahin kuulusteluissa vuonna 2002. The Huffington Postissa julkaistujen kirjoitusten mukaan Bushin hallinto kävi keskustelua vesikidutuksesta korkealla tasolla, mukaanlukien oikeusministerit John Ashcroft sekä Alberto Gonzales.

Uutiset ovat nostaneet kidutuksen takaisin otsikoihin ja poliittiseen debattiin. Monet vasemmistossa haluavat kansakunnan tekevän lopullisen pesänselvityksen kidutuksen kanssa. Asia pöydälle, osalliset esiin, ja syylliset tuomiolle.

Oikeisto on valtaosin keskittynyt Bushin hallinnon menetelmien puolustukseen, kidutuksen vähättelyyn, tai olemaan hiljaa. He pelkäävät kidutuskeskustelun murentavan CIA:n moraalia sekä pilaavan monen uskollisen maansa palvelijan maineen, jotka toimivat joko muiden komennosta tai omasta parhaasta uskostaan.

Blogistin subjektiivisestä mielestä kidutuksen oikeuskäsittelyt olisivat melko turhaa poliittista sirkusta. Minkä tason operoijat pitäisi vetää oikeudelliseen vastuuseen? Bushin hallinto? CIA:n johto? Itse kiduttajat?

Amerikkalaisilla on paha tapa vaatia päitä vadille epäonnistumisten jälkeen. He yksilöivät rikokset tai epäonnistujat. Syyllisyys henkilöidään yhteen yksilöön tai ryhmittymään. Aikaisemmassa Abu Ghraibin kidutusskandaalissakin väärinkäytökset sysättiin muutaman alemman tason operoijan niskaan.

Vesikidutus hyväksyttiin korkeimmalla tasolla. Mikäli saamme Dick Cheneyn ja Condi Ricen syyteeseen, kannatan aiheen oikeuskäsittelyä. Muutaman alemman tason operoijan tuomitseva käräjäsirkus ei ratkaise mitään.

Soundtrack: Elliott Smith, Angeles.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Kaipa se kidutusten selvittäminen ja ennen kaikkea lopettaminen ,palauttaa moraalin eikä murenna sitä.
Jos oikeudenkäyntejä tulee, saamme näkyvän mediatapahtuman. Eipä juuri muuta.

Olen samaa mieltä kanssasi, Käyräranta. Tämä vaikuttaa vain keinolta saada takaisin se moraalinen uskottavuus, joka (jälleen kerran) on menetetty USA:n hallituksessa.

Jos kiduttajia ja heidän toimeksiantajiaan ei saateta vastuuseen teoistaan niin miksi yleensäkään rangaista ketään, mistään? Eikö sekin olisi vain turhaa mediasirkusta?

Olen kylläkin myös taipuvainen uskomaan, että oikeiden tahojen saaminen vastuuseen voi olla vaikeaa. Käskyjä antaneet ovat varmaankin muotoilleet ne varmuuden vuoksi niin, että alaisia voi nyt syyttää väärinymmärryksistä. ”Eiväthän he nyt missään nimessä tälläistä tarkoittaneet” he selittänevät. Samaa implikoi myös Abu Graibin käsittely. Armeijoissa vain suorittava porras joutuu yleensäkin oikeasti vastaamaan teoista. Upseerit pääsevät kuin koira veräjästä; ja mitä korkeampi upseeri, sitä varmemmin. (poikkeuksena joskus voittajien oikeus kunnolla hävityn sodan jälkeen).

Mitä moraaliin tulee ja erityisesti C.I.A:n, niin enpä usko selvittelyn moraalia heikentävän jos ymmärrämme sanan moraali oikein. Sehän tarkoitaa eettisiä käyttäytymisnormeja. Huonoa moraalia on jo osoittanut kidutukseen suostuminen ja peräti hakeutuminen. Tuskin se siitä voi enää huonontua. Sen sijaan jos moraalilla tarkoitetaan yhteisön sisäistä yhteishenkeä, elämää ”intra muro” ja kykyä toimia yhtenäisenä ulospäin, ”ekstra muro”, niin silloin tekemisistään vastaamaan joutuminen saattaa aiheuttaa rakoilua yhteisrintamassa. Aina löytyy ihmisiä jotka ovat valmiita paljastamaan muiden teot jos sillä helpottaa omaa asemaansa ja aina on ihmisiä jotka eivät kovassa sisäisessä paineessa intra muro uskalla olla vastahankaan porukan paineelle. Mutta kun tulee joku ulkoapäin tuleva mahdollisuus, niin silloin haluavat pestä likapyykit ja osoittaa olleensa oikeissa. Ilmeisesti tarkoitetaan tuon sakinhivituskulttuurin murenemista kun ollaan huolissaan C.I.A:n moraalista.