Kevät koittaa Konfederaatille

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Virginian kuvernööri Bob McDonnell palautti vanhan tavan eloon ja julisti huhtikuun Konfederaatin historian kuukaudeksi osavaltiossaan.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Abraham Lincolnin valinnasta presidentiksi ja Etelä-Carolinan vaaleja seuranneesta irtaantumisesta liittovaltiosta. Tämä käynnisti tapahtumien sarjan, joka johti Etelän itsenäisyysjulistukseen sekä Yhdysvaltain historian verisimpään sotaan.

Sisällissota on varsinkin Etelässä edelleen kiistelty poliittisen ja historiallisen tinkaamisen kohde. Joillekin Etelän kasvateille sota oli urhoollinen puolustustaistelu Pohjoisen hyökkäystä vastaan. Toisille sota ja sen muisto edustavat rasismin traagista taakkaa, yli 600000 kuolonuhriin päättynyttä orjuuden puolustusta.

Ei tarvittu poppamiestä ennustamaan, että McDonnellin julistus Konfederaatin historian kuukaudesta synnyttää keskustelua. Tällä kertaa keskustelu osoittautui poikkeuksellisen kiivaaksi, kiitos pienen ja ikävän sivuseikan: McDonnell unohti mainita orjuuden julistuksessaan.

Neo-konfederaatit ja muut Etelän puolustajat usein syrjäyttävät orjuuden sisällissodan ikävänä sivujuonena. Heille sisällissota oli taistelu itsemääräämisoikeudesta, osavaltioiden oikeuksista, Etelän maaperän puolustamisesta hyökkääviä jenkkejä vastaan. Orjuus oli osavaltioiden itsemääräämisoikeuden symboli, joka oli heidän mukaansa jo muutenkin syrjäytymässä modernisaation tieltä.

Väärin.

Orjuus oli sisällissodan alfa ja omega. Etelä irtaantui liittovaltiosta, sillä se pelkäsi Lincolnin presidenttiyden johtavan orjuuden kieltämiseen. Etelän valkoiset uskoivat orjuuden tulevaisuuteen, sillä orjien hinnat olivat huipussaan juuri sisällissodan alla. Kuka olisi valmis maksamaan nykyrahassa noin 40000-50000 dollaria nuoresta miesorjasta, jos hän uskoo instituution olevan hiipumassa nopeasti historiaan?

Ellet usko minua, usko liittovaltiosta irtautuvia mississippiläisiä tai Konfederaatin varapresidenttiä.

McDonnell joutui kiivaan keskustelun jälkeen pyytämään anteeksi unohdustaan. Hyvä näin. Orjuutta ei voi irroittaa Etelän ja sisällissodan historiasta. Sisällissota on huono osavaltioiden oikeuksien puolustuksen symboli.

Soundtrack: Randy Newman, Rednecks.