Keskustelu Nato-jäsenyydestä: Suomen kansa istuu nyt satulassa

Perinteisesti suomalaiset ulkoistaneet ison siivun poliittista ajatteluaan ja luottaneet poliitikkoihinsa. Tämä on muuttumassa.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Amerikkalaisen ja suomalaisen poliittisen kulttuurin merkittävimmät erot näkyvät politiikkojen ja kansan välisessä vuorovaikutuksessa.

Yhdysvalloissa politiikot ovat maan synnystä saakka seuranneet kansaa. Kun vallankumous lähti käyntiin, brittiläisen Amerikan poliittinen ja taloudellinen johto ei voinut muuta kuin liittyä kansalaisten jo aloittamaan vallankumoukselliseen liikehdintään. Kansa johti, eliitit joutuivat reagoimaan ja kanavoimaan ruohonjuuritason energiaa.

Sama asetelma on leimannut amerikkalaista historiaa kautta vuosisatojen. Maailmanhistorialliset päätökset riippuvat nopeasti muuttuvasta yleisestä mielipiteestä.

Esimerkki? Pearl Harborin hyökkäys käänsi eristäytymispolitiikkaa kannattaneen kansan yhdessä yössä sodan kannalle ja sai Yhdysvallat sitoutumaan täysin rinnoin sotaan Natsi-Saksaa ja imperialistista Japania vastaan.

Amerikkalaisille tämä merkitsee demokratian voimaa. Systeemi ei silti ole ongelmaton, kuten esimerkiksi republikaanien suhtautuminen Donald Trumpin suureen valeeseen osoittaa. Ehdoton enemmistö republikaanipolitiikoista tietää, että vaalit olivat rehelliset ja Trump on patologinen valehtelija, mutta he kuuntelevat huonosti informoitujen vaalipiiriensä kentän ääntä.