Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Keskitien Geithner

Marko Maunula
Blogit Americana 3.4.2009 13:26

Valtiovarainministeri Timothy Geithner on kuin presidentti Obama: pragmaattinen operoija.

Miehen ideologisesti löysä talouden korjausoperaatio on kohdannut kritiikkiä niin oikealta kuin vasemmaltakin. Vasemmalle kallistuvat talousmiehet – kuten tuore nobelisti Paul Krugman – pitävät talouden pelastuspakettia riittämättömänä. Oikeistolaisille kommentaattoreille taas kaikki paitsi veroleikkaukset ovat turhaa.

Kuten Krugman kommentoi, pelastuspaketti perustuu oletukseen, että amerikkalaiset pankit ovat pohjimmiltaan kunnossa. Mikäli valtio auttaa pankkeja siivoamaan huonot sijoituksensa, pankit saavat tasekirjansa kuntoon ja peli jatkuu valtaosin vanhoilla säännöillä.

Krugman ei pidä ajatuksesta. Hän uskoo pankkijärjestelmän olevan pohjiaan myöten mädännyt. Hän uskoo, että Obama ja Geithner ovat heittämässä hukkaan mahdollisuuden kansallistaa pankit sekä uudistaa amerikkalaiset finanssimarkkinat perinpohjaisesti.

Historioitsijalle valitukset kuulostavat tutuilta; ne kaikuvat jokaisen modernin taantuman yhteydessä. Myös Franklin Delano Roosevelt vastaanotti samaa kritiikkiä, eli Obama ja Geithner ovat hyvässä seurassa.

Muistan opiskeluvuosiltani poliittisen historian professorini William Leuchtenburgin siteerauksen: jos joku väittää Rooseveltin New Deal – ohjelman olevan tarkkaan harkittu ja johdonmukainen talouspaketti, se on kuin joku katsoisi pikkupojan sekaista, lelujen ja vaatteiden täyttämää huonetta, ja väittäisi sen olevan sisustusarkkitehdin työtä.

Siteeraus on jäänyt muistiin. Nöyrä blogistinne uskoo, että ideologinen johdonmukaisuus on hyvän taloudenpidon pahin vihollinen. Poliittisten laitojen äänekäs kritiikki Obama-Geithner talouspakettia kohtaan on meikäläisestä lupaava merkki. Nyt on vain pidettävä peukkuja pankkijärjestelmän puolesta.

Soundtrack: The Beatles, Fixing a Hole.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Olisi kiva kuulla Maunulan mielipiteitä kasvavasta valtionvelasta ja sen vaikutuksesta Yhdysvaltojen asemaan maailman johtajana.Koska Kiina nostaa jo päätään ja käyttää taloudellista valtaansa suhteessa muihin maihin.