Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

”Kertokaa heille, etteivät he ole enää tervetulleita” – Näin demokraattiedustaja lietsoo vasemmiston trumpismia

Maxine Waters uhkaa tehdä karhunpalveluksen arvoille, joita väittää edustavansa.
Blogit Americana 27.6.2018 15:47
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

kongressiEdustaja Maxine Waters (Dem, Kalifornia) kehoitti demokraatteja kiusaamaan Donald Trumpin hallinnon jäseniä. Kyse ei ollut poliittisesta vastustamisesta, vaan henkilökohtaisista loukkauksista ja häirinnästä.

Waters kehotti kannattajiaan hyökkäämään sanallisesti Trumpin hallintoa vastaan. Jos kannattajat näkevät Trumpin hallinnon jäseniä ravintoloissa, tavaratalossa tai huoltoasemalla, Waters kehotti kertomaan näille, ”etteivät he ole enää tervetulleita”.

Lausunto seurasi uutista, jonka mukaan ravintoloitsija oli kieltäytynyt tarjoilemasta Trumpin lehdistöavustaja Sarah Sandersille ja pyytänyt tätä poistumaan ravintolastaan.

 

Ei yllätä, että republikaanit, Trump etunenässä, hyökkäsivät Watersia vastaan. Tämä on melko paksua, kun ottaa huomioon, että vaalikampanjansa aikana Trump toistuvasti kehotti kannattajiaan fyysiseen väkivaltaan protestoijia vastaan. Hän myös vitsaili vastaehdokkaansa Hillary Clintonin ampumisella.

Watersin lausunto toki edustaa poliittisen kulttuurin jatkuvaa rapautumista. Kehotus sivistymättömään käytökseen on ala-arvoista käytöstä – ja huono poliittinen strategia.

Jos demokraatit haluavat voittaa vaalit marraskuussa ja vuonna 2020, heidän on pystyttävä vetoamaan sitoutumattomiin äänestäjiin sekä maltillisiin Trumpia vastustaviin republikaaneihin. Jos demokraateista tulee Trumpin keinoilla varustettu vasemman laidan trumpistinen liike, maltilliset äänestäjät pysyvät kotona tai äänestävät nenästään kiinni pitäen republikaaneja.

Vasemmalla äärilaidalla elää jo nyt väkivaltainen, sananvapaudelle vihamielinen ja vastenmielinen totalitäärinen liike. Jos Waters haluaa ruokkia tätä elementtiä ja tuoda sen demokraattiseen puolueeseen, hän tekee karhunpalveluksen arvoille, joita väittää edustavansa.

 

Soundtrack: Father John Misty, A Bigger Paper Bag.