Kenraali James Mattisin ero puolustusministerin tehtävästä on vakava isku Yhdysvaltain liittolaisille

Mattisin erokirje on kohtelias ja muodollinen, mutta myös selkeä presidentin turvallisuuspolitiikan kritiikki.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kenraali James Mattis edusti Valkoisessa talossa turvallisuuspoliittista jatkumoa. Hän oli läntisen yhteistyön vankka kannattaja ja taitava hallintomies. Kuten hyvän upseerin kuuluu, hän osasi reformoida ilman romuttamista.

Mattisin henkilökohtainen tyyli poikkesi presidentti Donald Trumpin tyylistä kuin yö päivästä. Jos Mattisilla on ego, hän kätkee sen erittäin taitavasti.

Kenraali kieltäytyi osallistumasta Valkoisen talon kulttuuriin, jossa hallinnon jäsenten keskeisiin tehtäviin kuului toistuva presidentin ylistäminen. Ottaen huomioon kuinka paljon Mattis poikkesi hallinnon kollegoistaan ja Valkoisen talon kollektiivisesta psykopatologiasta, hän kesti virassaan yllättävän kauan.

Patriotismi on Mattisin uran ja persoonan kantava voima. Valkoisen talon myrskyisässä kulttuurissa Mattis keskittyi kaikessa hiljaisuudessa tehtäviinsä. Monet tarkkailijat uskoivat, että Mattis näki virkansa velvollisuutena puolustaa Yhdysvaltain pitkäaikaisia intressejä ideologisesti tempoilevan ja impulsiivisen pomonsa päähänpistoilta.

 

Miesten näkemykset turvallisuuspolitiikasta ovat poikenneet toisistaan, mutta Trumpin päätös irtautua Syyriasta ja vähentää joukkoja Afganistanissa ilmeisesti oli viimeinen pisara. Mattisin näkökulmasta tämä tarkoittaa Yhdysvaltain liittolaisten (kurdit, talibaneja vastustavat afganistanilaiset) hylkäämistä ja alueen ojentamista Yhdysvaltojen geopoliittisille kilpailijoille.

Erokirje paljastaa Mattisin ja presidentin väliset jännitteet.

Kirje ei sisällä tavanomaista istuvan presidentin agendan juhlimista ja kiitoksia tilaisuudesta palvella presidenttiä. Se on kohtelias ja muodollinen, mutta myös selkeä presidentin turvallisuuspolitiikan kritiikki.

Mattis painottaa, kuinka tärkeää Yhdysvalloille on ylläpitää hyviä suhteita liittolaisiin ja tarkkailla maan kilpailijoita ja vihollisia ”kirkkain silmin”. Mattis painottaa liittoutumien tärkeyttä maailmantilanteessa, ja muistuttaa presidenttiä, kuinka Yhdysvallat kykeni tukeutumaan liittolaisiinsa 9/11-iskujen jälkeen.

Kirje varoittaa presidenttiä – ja kaikkia julkisen kirjeen lukijoita – Kiinasta ja Venäjästä, jotka haluavat ”muokata maailmaa niiden autoritääristen mallien mukaisesti”. Mattis sanoo, että Kiinan ja Venäjän haaste liberaalille maailmanjärjestykselle on todiste läntisen yhteistyön tärkeydestä.

Seuraavan puolustusministerin valinta on Euroopan kannalta erittäin tärkeä prosessi. Se kertoo paljon läntisen turvallisuusyhteistyön tulevaisuudesta. Bryssel seurannee tilannetta huolestuneella kiinnostuksella.

 

Soundtrack: Grateful Dead, Terrapin Station.