Kenraali James Mattisin ero puolustusministerin tehtävästä on vakava isku Yhdysvaltain liittolaisille

Mattisin erokirje on kohtelias ja muodollinen, mutta myös selkeä presidentin turvallisuuspolitiikan kritiikki.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kenraali James Mattis edusti Valkoisessa talossa turvallisuuspoliittista jatkumoa. Hän oli läntisen yhteistyön vankka kannattaja ja taitava hallintomies. Kuten hyvän upseerin kuuluu, hän osasi reformoida ilman romuttamista.

Mattisin henkilökohtainen tyyli poikkesi presidentti Donald Trumpin tyylistä kuin yö päivästä. Jos Mattisilla on ego, hän kätkee sen erittäin taitavasti.

Kenraali kieltäytyi osallistumasta Valkoisen talon kulttuuriin, jossa hallinnon jäsenten keskeisiin tehtäviin kuului toistuva presidentin ylistäminen. Ottaen huomioon kuinka paljon Mattis poikkesi hallinnon kollegoistaan ja Valkoisen talon kollektiivisesta psykopatologiasta, hän kesti virassaan yllättävän kauan.

Patriotismi on Mattisin uran ja persoonan kantava voima. Valkoisen talon myrskyisässä kulttuurissa Mattis keskittyi kaikessa hiljaisuudessa tehtäviinsä. Monet tarkkailijat uskoivat, että Mattis näki virkansa velvollisuutena puolustaa Yhdysvaltain pitkäaikaisia intressejä ideologisesti tempoilevan ja impulsiivisen pomonsa päähänpistoilta.