Kenraali James Mattis on Valkoisen talon viimeinen puolustuslinja

Mattis on pitänyt huomionsa kansakunnan turvallisuudessa, osallistumatta Valkoisen talon saippuaoopperaan.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kaaoksen, oikkuilun, narsismin ja yleisen ammattitaidottomuuden leimaamassa Valkoisessa talossa kenraali James Mattis edustaa tervettä järkeä sekä eettistä selkärankaa. Hän on myös osoittautunut taktisesti taitavaksi poliittiseksi operoijaksi.

Viimeisen parin vuoden aikana on ollut muotia verrata Yhdysvaltoja antiikin Roomaan. Joillekin tarkkailijoille Yhdysvalloista on tullut Rooma keisari Neron aikakaudella: ulkoisesti vahva imperiumi, jonka poliittinen kulttuuri on itsevaltaisen, oikukkaan, ja pohjimmiltaan moraalittoman narsistin mädättämä.

Foreign Policy -lehdessä Robert Zaretsky vertaa Mattisia roomalaiseen kenraali Gnaeus Julius Agricolaan.

Agricola palveli kiistellyn keisari Domitianusin alaisuudessa. Senaattia halveksiva, salaliittoja pelkäävä ja itsevaltiaan ottein hallitseva Dominitianus hallitsi kaaoksen avulla. Agricola ei kommentoinut keisarin tekoja, vaan painotti miehilleen heidän velvollisuutensa olevan ennen kaikkea velvollisuutta Roomaa kohtaan.

Samalla tavalla Mattis on pidättäytynyt päivänpolitiikasta. Toisin kuin kaikki muut hallituksen jäsenet, Mattis kieltäytyi ylistämästä Trumpin suurta johtajuutta kameroiden edessä. Hän ei ole vahingoittanut mainettaan valehtelemalla Trumpin puolesta.