Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kennedyn kuolema – ei salaliitto, vaan sattuma

Blogit Americana 20.11.2013 13:32
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Perjantaina, 22. marraskuuta, on presidentti John F. Kennedyn murhan 50. vuosipäivä.

Kennedy kiehtoo edelleen amerikkalaisia. Hänen kylmän sodan liberalisminsa on, tämän päivän vinkkelistä, outo poliittinen cocktail. Kennedyn kommunismin viha ja sitoutuminen patoamispolitiikkaan olivat absoluuttisia. Sisäpoliittisesti hän oli liberaali, joka tappeli satunnaisesti liike-elämän kanssa, uskoi säännöstelyyn, puolusti aktiivista liittovaltiota ja lepsuili kansalaisoikeus-kysymyksissä. Ennen kaikkea hän oli silti kylmä soturi, jonka hallintokaudella maailma saapui ydinsodan partaalle, Kuuban ohjuskriisin myötä.

Henkilötasolla Kennedyn käytös ja varsinkin hänen suhtautumisensa vastakkaiseen sukupuoleen eivät toimisi tämän päivän maailmassa. Hän oli naisia esineellistävän, korostetun miehisen kulttuurin ja aikakauden tuotos, ja hänen seksuaalinen käytöksensä oli paikoitellen edesvastuutonta.

Kennedyn kuolema täydentää legendan. Miehen murhasta on tullut salaliittoteorioiden kruununjalokivi, ehkä jopa miljoonien ihmisten pakkomielle. Kennedyn murha on sälytetty mm. Fidel Castron, mafian, Lyndon B. Johnsonin, Neuvostoliiton, CIA:n, ja ties minkä järjestön syyksi. Monet uskovat, että ampujia oli ainakin kaksi, ja jotkut kiistävät Lee Harvey Oswaldin osallisuuden kokonaan.

Kun kävin Dallasissa, halusin, varmaankin useimpien kaupungissa vierailevien tavoin, käydä katsomassa murhapaikkaa. Paikan päällä havaitsin, miten helppo Kennedyn tappanut laukaus itse asiassa oli. Oswaldin käyttämästä ikkunasta oli suora näköala hitaasti liikkuvaan maaliin, joka oli murhahetkellä vain 81 metrin päässä. Veikkaan, että useimmat armeijan käyneet suomalaismiehet osuisivat tähän maaliin.

Miljoonien on vaikea uskoa Oswaldin syyllisyyteen, sillä ajatus että yksinäinen, henkisesti heikossa hapessa oleva kommunisti kykenisi tappamaan maailman vaikutusvaltaisimman miehen kuulostaa absurdilta, kaiken järjen vastaiselta. Mutta näin vain kävi. Kennedyn henkivartijat eivät olleet tehtäviensä tasalla ja Oswald, joka oli jo aikaisemmin yrittänyt ampua oikeistolaisen ex-kenraali Edwin Walkerin, kykeni ampumaan presidentin hätkähdyttävän helposti.

Kukaan murhahetkellä paikalla ollut todistaja ei nähnyt väitettyä toista ampujaa. Yksikään tutkija ei ole löytänyt todisteita salaliitosta. Ballistiset tutkimukset osoittavat laukausten tulosuunnan sekä käytetyn aseen – Oswaldin omistaman kiväärin. Yksikään henkilö ei ole antanut tunnustusta kuolinvuoteellaan tai muuten vuotanut tietoa salaliitosta presidentin murhaamiseksi.

Joskus pieni virus kykenee tappamaan terveen urheilijanuorukaisen, tai taivaalta voi pudota meteori päähäsi. Joskus pieni ryhmä veitsellä aseistuneita miehiä voi kaapata lentokoneen ja törmätä sen pilvenpiirtäjään. Ja joskus yksinäinen ja häiriintynyt mies voi tarttua kivääriin ja onnistua tappamaan presidentin.

Soundtrack: Marvin Gaye, Abraham, Martin, and John.