Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kenet Ohio teloitti?

Blogit Americana 23.4.2010 14:54
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Aikaisemmin tällä viikolla Ohion osavaltio teloitti Darryl Durrin tappavalla ruiskeella. Teloitus tapahtui vuonna 1988 tapahtuneesta raiskausmurhasta.

Suhteeni kuolemanrangaistukseen on ongelmallinen, kuten uskoakseni useimmilla ihmisillä. En usko kuolemanrangaistukseen nyky-Yhdysvalloissa tai muualla modernissa maailmassa, mutta joissain tapauksissa massamurhaajien teloitus voi olla mielestäni hyväksyttävää. Miten muuten voisimme toimia Hitlereiden, Pol Potien, tai Osama bin Ladeneiden kanssa, joiden hengissäolo voi inspiroida fanaattisia kannattajia jatkamaan tappamista?

Eräs amerikkalaisen teloituskäytännön häiritsevimpiä piirteitä on rangaistusten venyminen vuosikymmenten päähän itse rikoksista. Darryl Dunn teki rikoksensa 24 vuotiaana, ja hänet teloitettiin 46 vuoden iässä. Teloittiko Ohio saman miehen joka teki rikoksen?

Ihminen on 24 vuoden iässä täydessä vastuussa teoistaan, mutta kahden vuosikymmenen kuluttua me tuskin olemme samoja ihmisiä. Keski-ikäisen miehen sitominen teloituspöydälle nuorukaisen tekemistä rikoksista ei kuulosta pelkästään väärältä, mutta myös absurdilta.

Soundtrack: Johnny Cash, I Never Picked Cotton.