Kenestä uusi Korkeimman oikeuden tuomari?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vappuviikonlopun poliittinen uutinen Yhdysvalloissa oli Korkeimman oikeuden tuomari David Souterin eläkepäätös.

Vetäytyvä, matalaa profiilia pitävä Souter haluaa ilmeisesti nauttia loppuvuosistaan kuin normaali eläkeläinen. Hän oli tuomarina esimerkillisen tunnollinen ja rauhallinen ajattelija, mutta Uuden Englannin kasvatti ei koskaan vaikuttanut täysin sopeutuneen Washingtonin itsekylläiseen, henkseleitä paukuttavaan kulttuuriin.

Presidentti George H. W. Bush nimitti Souterin Korkeimpaan oikeuteen syksyllä 1990. Republikaanit odottivat Souterin olevan vankka konservatiivi, mutta kuten monesti aikaisemmin, uusi tuomari yllätti kaikki riippumattomuudellaan.

Tuomari Souter vaelsi uransa aikana tasaisesti vasemmalle niin sosiaalisissa (abortti), rangaistuskäytännöllisissä (kuolemanrangaistus), kuin poliittisissakin (kampanjarahoituksen uudistus) kysymyksissä. Souter oli katkera pettymys republikaaneille, jotka toivovat Reaganin ja Bushin vuosien johtavan vahvaan konservatiiviseen blokkiin KO:ssa.

Presidentti Obama saa nyt mahdollisuuden nimittää oma tuomarinsa, mutta ideologisesti uusi tuomari ei heiluttane oikeuden tasapainoa paljoakaan. Liberaali korvaa liberaalin.

Kenestä uusi tuomari? Spekulaatiot ovat vasta alkaneet, mutta tässä kolme meikäläisen povausta suosikeista.

Sonia Sotomayor. Liittovaltion valitusoikeuden tuomari New Yorkista. Sotomayor olisi ensimmäinen latino/latina KO:ssa. Sotomayor on maltillinen poliittisen keskitien kulkija, jonka lain tuntemus ja tieto oikeuslaitoksen toiminnasta on erinomainen.

Miinuksen puolelle menee Sotomayorin uran yksipuolisuus. Hän on viettänyt miltei koko uransa oikeusistuimissa, ja monet Obaman lähipiiristä ovat vihjanneet presidentin haluavan tuomarin, jolla on laajaa kokemusta niin käräjätuvista kuin niiden ulkopuoleltakin.

Leah Ward Sears. Georgian osavaltion Korkeimman oikeuden puheenjohtaja. Sears on arvostettu ja tehokas kotiosavaltiossaan. Hän olisi ensimmäinen afroamerikkalainen nainen KO:ssa. Hänellä on myös kokemusta oikeudenkäytön eri alueilta, liikennerikkomuksista oikeustieteen opettamiseen sekä myös KO-tasolta.

Poliittisesti Searsin valinta voisi olla hieman hankalampi, johtaen epäilyihin rodullisesta suosimisesta. Tämä on ansa, johon Obama tuskin haluaa astua.

Elena Kagan. Obaman hallinnon pääjuristi ja entinen Harvardin oikeustieteellisen dekaani, on ensiluokkainen lain tuntija. Harvard ja Chicago yhdistävät Kaganin ja Obaman, tehden hänestä Obamalle turvallisen ja luotettavan ehdokkaan KO:n.

Kaganin heikkous on hänen rajallinen kokemuksensa itse käräjähuoneista. Teoreettinen kokemus on vahva, mutta hän on viettänyt uransa valtaosin opettamalla eikä harjoittamalla lakia.

Soundtrack: Bruce Cockburn, Justice.