Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kenestä republikaanien presidenttiehdokas?

Blogit Americana 12.3.2011 16:26
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaaniset presidenttiehdokkaat ovat olleet hitaan pohdiskelevia kampanjajulistustensa kanssa, mutta hatut lentävät kehään lähiviikkoina.

Liki kymmenkunta kokelasta ovat testanneet jäitä ja lähetelleet savumerkkejä, mutta toistaiseksi ainoastaan Newt Gingrich on virallisesti ryhtynyt harkitsemaan ehdokkuutta sekä kaavailemaan kampanjaansa.

Silti, jostakin ehdokas on löydyttävä. Alla lista vakavimmista ehdokkaista sekä heidän valteistaan ja heikkouksistaan:

Mitt Romney. Pitkä ja hyvin kammattu Romney näyttää presidentilliseltä, ja hän osaa lukea sloganeita lunttilapuista erittain sujuvasti. Miinuksen puolelle menee miehen maine poliittisena takinkääntäjänä sekä hänen mormoni-uskonsa, joka on edelleen vaikea myytävä evankelisille kristityille.

Sarah Palin. Mediahahmo Palin nauttii fanaattisen kannattajakerhon tuesta sekä e-rit-täin vahvasta medianäkyvyydestä. Toisaalta, Palin-ilmiön huippu on jo ohi, ja monet entiset tukijat ovat hylänneet hänet. Palin pelottaa riippumattomia äänestäjiä sekä republikaanien johtoa. Demokraattien ykkössuosikki republikaanien ehdokkaaksi.

Newt Gingrich. Vuonna 1994 Gingrich nosti republikaanit valtavaan vaalivoittoon Sopimus Amerikan kanssa -ohjelmallaan. Kiistattoman terävä ja hyvä esiintyjä, mutta kolmesti avioituneen Gingrichin siviilielämä sekä ajoittainen primadonnailu pelottavat puolueen evankelisia.

Mike Huckabee. Arkansasin entinen kuvernööri on kiistattoman mukava mies sekä maltillinen ja tasapainoinen konservatiivi. Hän oli kotiosavaltiossaan suosittu ja tehokas kuvernööri. Huckabeen vankka evankelinen usko kirjaimellisine luomiskertomuksineen sekä ilmestyskirjamainen ulkopolitiikka pelottavat riippumattomia.

Mitch Daniels. Indianan kuvernööri on maltillisten republikaanien toivekandidaatti. Erittäin älykäs ja tehokas mies, joka on korjannut Indianan taloutta vankoin tuloksin. Miehen ei-presidentillinen ulkonäkö ja koko (172 cm) sekä jäykähkö esiintymistyyli vaikeuttavat kampanjointia. Daniels on epäröinyt ehdokkuuttaan liian näkyvästi.

Tim Pawlenty. Sitkeä ja sinnikäs politiikko, joka onnistui nousemaan liberaalin Minnesotan suosituksi republikaaniseksi kuvernööriksi. Hyvä hallintomies, joka valitettavasti kärsii pahasta karisman puutteesta.

Michele Bachmann. Minnesotan kongressiedustaja sekä kevyt-Palin. Ei aivan yhtä pihalla kuin poliittinen idolinsa, mutta ei myöskään yhtä näkyvä. Demokraattien kakkossuosikki republikaanien ehdokkaaksi.

Jon Huntsman, Jr. Obaman nimittämä Yhdysvaltain Kiinan suurlähettiläs ja Utahin ex-kuvernööri osaa pelata yli puoluerajojen, ja hän on kiistattoman taitava ja älykäs politiikko. Mormonismi vahingoittaa hänenkin ehdokkuuttaan.

Haley Barbour. Mississippin kuvernööri on taitava politiikko, mutta haiskahtaa vanhoilta huonoilta päiviltä. Rasistien kanssa flirttaillut, Syvän Etelän murretta puhuva good ‘ol boy on vaikea myytävä pohjoisen republikaaneille.

Americanan veikkaus? Kisa on vasta alussa ja yllätyksiä tulee tapahtumaan, mutta tässä vaiheessa löisin varovasti vetoa, että ratkaisu tapahtuu Mike Huckabeen ja Mitt Romney välillä, ja heistä Huckabee voittaa kisan. Huntsmanista saattaa myös kehittyä vahva musta hevonen.

Mormonismi lienee silti ylitsepääsemätön este presidenttiehdokkaille – varsinkin evankelisten kristittyjen hallitsemissa republikaanien esivaaleissa. Eli veikkaan erittäin varovasti Huckabeen voittoa.

Soundtrack: Loudon Wainwright, Motel Blues.