Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Katolinen kirkko v. globaali kapitalismi

Blogit Americana 31.10.2011 15:33
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Katolinen kirkko on osallistunut globaalin finanssikriisin ympärillä vellovaan keskusteluun. Vatikaani ehdottaa globaalia organisaatiota säännöstelemään kansainvälisiä markkinoita.

41-sivuinen dokumentti, Toward Reforming the International Financial and Monetary Systems in the Context of Global Public Authority, vaatii mm. reservirahastoa kriisin pahiten iskemien maiden auttamiseksi, moraalisesti kestävän talouskehityksen tukemista, sekä tehokkaampaa kansainvälisten finanssimarkkinoiden valvontaa.

Itsekkäiden kansallisvaltioiden ohjaama talous on aikansa elänyt ja jopa surrealistinen konsepti globalisaation aikakaudella, kirkon dokumentti sanoo. Nykymaailma tarvitsee hallitun siirtymisen ylikansallisen auktoriteetin aikakauteen. Ylikansallisen vallan tasapainottamiseksi alueellista kontrollia olisi syytä lisätä, kirkko uskoo.

Katolinen kirkko on ollut jo vuosisatoja kriittinen laissez-faire kapitalismia kohtaan, ja Vatikaanin tuore lausunto on johdonmukainen kirkon vanhan ajattelutavan kanssa. Kirkko haluaa voimakkaan ja kansainvälisen organisaation korjaamaan ”kapitalistisen kehityksen tasa-arvon puutteita ja vääristymiä.”

Kirjoitus on myös linjassa kirkon ajaman kosmopoliittisen maailmankatsomuksen kanssa. Nationalismin aikakaudella Katolinen kirkko on johdonmukaisesti muistuttanut kansallisvaltioiden ja yltiöisänmaallisuuden vaaroista, ja sama teema hallitsee myös uutta kirjoitusta.

Kirkon argumentti on selkeä ja vahva. Globalisaatio vaatii globaalin hallinnon ja hallintokulttuurin. Vaikka valtaosin globalisaatio on ollut siunaus köyhille valtioille (katsokaa vaikka Intiaa), se on paikoitellen vaarassa muodostua vauraiden, omaan napaansa tuijottavien valtioiden kontrolloimaksi ja paikoitellen moraalittomaksi peliksi. Kirkon ehdotus edesauttaisi toteutuessaan reilumman ja tasa-arvoisemman globalisaation syntymisessä.

Dokumentti on ehdottomasti kattavan ja kansainvälisen keskustelun ansaitseva pelinavaus. Tässä tapauksessa totuus tulee kirkon ja katolisen humoristin ja pyhäkouluopettaja Steven Colbertin suusta:

Soundtrack: Bob Marley, Redemption Song.