Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Katastrofi nimeltä Irakin sota

Blogit Americana 18.3.2013 18:31
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Irakin sodan alkamisesta on kymmenen vuotta. Katastrofin vaikutukset tuntuvat Yhdysvaltojen politiikassa vielä kauan.

Kuten kaikki amerikkalaiset, muistan syyskuun 11. päivän tapahtumat loppuikäni. Muistan pelottavan hiljaisen pääkaupungin päivä iskujen jälkeen, lentokoneettoman taivaan, ja savupilven Etelä-Manhattanilla, kun ajoin New Jersey turnpikeä pitkin kaupunkiin kaksi päivää tornien romahtamisen jälkeen.

Muistan myös kansakunnan uskomattoman yhtenäisyyden sekä kansainvälisen hyvän tahdon Yhdysvaltoja kohtaan. Tragediassa oli, kaiken surun ja raivon takana, myös lupaus paremmasta. Tämä oli tilaisuus tarkastella maan ulkopolitiikkaa rakentavan kriittisesti, mahdollisuus yhdistää maailma kamppailuun sekä islamisteja että heitä synnyttävää politiikkaa vastaan. Nuoret ihmiset niin Yhdysvalloissa kuin kautta maailman kysyivät, että mitä he voisivat tehdä Yhdysvaltojen puolesta.

Pian alkoi sota Afganistanin talibaneja vastaan. Sota oli valitettava, mutta ymmärrettävä operaatio, joka nautti mittavaa tukea niin Yhdysvalloissa kuin ulkomaillakin. Se tarjosi mahdollisuuden Osama bin Ladenin vangitsemiseen tai eliminointiin ja totalitaarisen talibanin puskemiseen vallasta. Sota syttyi, kun taliban ei suostunut luovuttamaan bin Ladenia ja muita teurastajia oikeuden eteen.

Afganistan unohtui, sillä pian George W. Bushin hallinto ryhtyi propagoimaan sotaa Irakia vastaan. Heti syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen jotkut hallinnossa vaativat tiedustelua etsimään todisteita Saddamin osallisuudesta terrori-iskuihin. Kun näitä ei löytynyt, Bush ja hänen lähipiirinsä ryhtyivät puhumaan Saddamin joukkotuhoaseista. Sodan vastustajat ja surkean ”todistusaineiston” kriitikot saivat jatkuvaa lokaa niskaansa. He eivät olleet isänmaallisia eivätkä välittäneet Yhdysvaltain turvallisuudesta. Sodan vastustajista tuli moderneja Neville Chamberlaineja ja Saddam Husseinista uusi Hitler, joka kaavaili lännen tuhoa.

Lopputulos on valitettavan tuttua tarinaa. Kymmenet tuhannet menettivät henkensä sodassa sekä sitä seuranneessa terrorin aallossa. Irak romahti. Amerikkalaisten me-henki katosi sotaa edeltävässä poliittisessa tappelussa. Maailman sympatia Yhdysvaltoja kohtaan muuttui sotaisten jenkkien halveksimiseksi. Hallinnon levittämät valeet, vankien kidutus sekä irakilaisten siviilien ja amerikkalaisten sotilaiden järjettömät kuolemat tekivät pitkään kestävää vahinkoa amerikkalaisten maineelle sekä sielulle. Edistys Afganistanissa haihtui, kun amerikkalaiset siirsivät joukkonsa ja resurssinsa Irakiin.

Sodan alkamisesta on vasta kymmenen vuotta, ja sodan lopullista historiaa ei ole vielä kirjoitettu. Silti, on vaikea nähdä mitään tekijöitä lähitulevaisuudessa, jotka muuttaisivat sodan tämänhetkistä arviointia. Kyseessä on Yhdysvaltain historian traagisin ulkopoliittinen virhe sitten Vietnamin sodan.

Soundtrack: Hiljainen hetki Irakin sodassa kuolleiden muistolle.