Kansannousu Wisconsinissa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanit yrittävät antaa kuoloniskun ay-liikkeelle Wisconsinissa. Protestit sekä debatit ovat olleet rajuja, mutta ay-liike näyttää selviävän taistelusta voittajana.

Wisconsinin republikaaninen kuvernööri Scott Walker aloitti viime viikolla rajun hyökkäyksen julkisen sektorin työntekijöiden ammattiliittoa vastaan. Hän halusi julkisen sektorin työntekijöiden maksavan suuremman osan etuisuuksistaan (eläke, sairasvakuutus), mutta kohtuullisen ja ymmärrettävän vaatimuksen sisään oli rakennettu yritys murskata koko ammattiliitto.

Vedoten osavaltion budjettivajeeseen ja huonoon taloustilanteeseen, Walker ja republikaanit vakuuttivat vedon olevan välttämätön. Veto olisi ymmärrettävä ja olisi todennäköisesti mennyt läpi, ellei lakialoite olisi myös yrittänyt lopettaa ay-liikkeen oikeuden neuvotella työehtosopimuksista. Lakialoite on Troijan puuhevonen, jonka perimmäinen tarkoitus on tuhota julkisen sektorin ay-liike.

Liikehdintä ay-liikeen kukistamiseksi levisi Wisconsinista Ohioon ja Indianaan. Samanaikaisesti ay-aktivistit ja demokraatit astuivat kaduille protestoimaan kuvernöörin ehdotuksia, johtaen kiihkeisiin ja mittaviin mielenosoituksiin.

Republikaanit uskoivat, että taantuma ja viime marraskuun mittava vaalivoitto tekisivät ay-liittojen murskaamisesta mahdollisen ja jopa suositun ehdotuksen, mutta tämä näyttää osoittautuvan virhelaskelmaksi.

Wisconsinilaisten kiihkeät protestit, kansalliset mielipidetutkimukset, sekä jopa maltillisten konservatiivien kommentit osoittavat, että amerikkalaiset eivät ole valmiita rajoittamaan ay-liikkeiden oikeutta neuvotella kollektiivisia työehtosopimuksia. Lisäksi kuvernööri Walkerin perustelut lakialoitteelle ja puheet talouskriisistä ovat kuulostaneet ontoilta, kun mies on samanaikaisesti lisännyt tukea liike-elämälle.

Sota jatkuu eikä Wisconsinin taistelun lopullinen lopputulos ole vielä selvillä, mutta veikkaan ay-liikkeen voittavan tämän väännön.

Soundtrack: Masters of Reality, The Blue Garden.