Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Kansannousu Wisconsinissa

Marko Maunula
Blogit Americana 23.2.2011 13:48

Republikaanit yrittävät antaa kuoloniskun ay-liikkeelle Wisconsinissa. Protestit sekä debatit ovat olleet rajuja, mutta ay-liike näyttää selviävän taistelusta voittajana.

Wisconsinin republikaaninen kuvernööri Scott Walker aloitti viime viikolla rajun hyökkäyksen julkisen sektorin työntekijöiden ammattiliittoa vastaan. Hän halusi julkisen sektorin työntekijöiden maksavan suuremman osan etuisuuksistaan (eläke, sairasvakuutus), mutta kohtuullisen ja ymmärrettävän vaatimuksen sisään oli rakennettu yritys murskata koko ammattiliitto.

Vedoten osavaltion budjettivajeeseen ja huonoon taloustilanteeseen, Walker ja republikaanit vakuuttivat vedon olevan välttämätön. Veto olisi ymmärrettävä ja olisi todennäköisesti mennyt läpi, ellei lakialoite olisi myös yrittänyt lopettaa ay-liikkeen oikeuden neuvotella työehtosopimuksista. Lakialoite on Troijan puuhevonen, jonka perimmäinen tarkoitus on tuhota julkisen sektorin ay-liike.

Liikehdintä ay-liikeen kukistamiseksi levisi Wisconsinista Ohioon ja Indianaan. Samanaikaisesti ay-aktivistit ja demokraatit astuivat kaduille protestoimaan kuvernöörin ehdotuksia, johtaen kiihkeisiin ja mittaviin mielenosoituksiin.

Republikaanit uskoivat, että taantuma ja viime marraskuun mittava vaalivoitto tekisivät ay-liittojen murskaamisesta mahdollisen ja jopa suositun ehdotuksen, mutta tämä näyttää osoittautuvan virhelaskelmaksi.

Wisconsinilaisten kiihkeät protestit, kansalliset mielipidetutkimukset, sekä jopa maltillisten konservatiivien kommentit osoittavat, että amerikkalaiset eivät ole valmiita rajoittamaan ay-liikkeiden oikeutta neuvotella kollektiivisia työehtosopimuksia. Lisäksi kuvernööri Walkerin perustelut lakialoitteelle ja puheet talouskriisistä ovat kuulostaneet ontoilta, kun mies on samanaikaisesti lisännyt tukea liike-elämälle.

Sota jatkuu eikä Wisconsinin taistelun lopullinen lopputulos ole vielä selvillä, mutta veikkaan ay-liikkeen voittavan tämän väännön.

Soundtrack: Masters of Reality, The Blue Garden.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Suomessa kunta-alaa pitäisi voimakkaasti saneerata ja saada työtahti kireämmäksi vastaamaan yksityistä ja poistamalla turhat palveroinnit ym. täytepuuhat, mutta sehän ei onnistu, kun kunnanpäättäjissä on niitä työntekiköitä eikä asiaa nähdä kokonaisuutena ja unohdetaan, että päättäjänä pitäisi olla työnantajan roolissa. Jospa otettaisiin Wisconsin ukolta jotakin ajatuksia kehitykseen, mutta vapaata järjestäytymisoikeutta ei voida kiletää, mutta jotakin pitäis tehdä täälläkin.

Ollaan tässä vähän kavereiden kanssa mietitty, että kun katsoo näitä kaavioita http://bit.ly/gxmcXO niin tulee vähän tällainen tunnelma http://on.fb.me/hhfC19 – että pitäiskö tässä pikku hiljaa heittää Tunisiat ja lähteä riehumaan tuonne kadulle? Ja puhua poliisivoimat vaihtamaan puolta, koska missä helvetissä joku amerikkalainen partiopoliisi luulee tuossa raha- ja valtakaaviossa itse olevansa?