Kansallinen hätätila ei sijaitse Meksikon rajalla, vaan Yhdysvaltojen kongressissa

Miten republikaanien suu pannaan, kun seuraava demokraattipresidentti seuraa Trumpin esimerkkiä?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Donald Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon vastaiselle rajalle. Tämä on erittäin radikaali veto, jota erityisesti kaikkien konservatiivien pitäisi vastustaa ankarasti.

Kansallisen hätätilan julistaminen ei ole harvinaista, mutta tapa, jolla Trump käyttää hätätilaa nyt on historiallinen uutuus. Nopean penkomisen perusteella en muista tapausta, jossa presidentti olisi julistanut hätätilan ajaakseen läpi aloitteen, jota kongressi on juuri kieltäytynyt rahoittamasta.

Trumpin tempun onnistuminen ei ole vielä kirkossa kuulutettu. Rahojen siirto esimerkiksi puolustuksesta muurin rakentamiseen on jo edennyt oikeusistuimien selvitettäväksi. Olen yllättynyt, jos päätös ei lopulta nouse myös korkeimman oikeuden asialistalle.

 

Valitettavasti yksi tärkeimmistä instituutioista ei kuitenkaan ole noussut vastustamaan Trumpia. Kun presidentti murentaa kongressin vaikutusvaltaa ja laajentaa presidentin valtaoikeuksia, kongressin republikaanit seisovat valtaosin presidentin tukena.