Kansakunta kaipaa asekeskustelua

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Politiikot, aktivistit ja tavalliset aseiden harrastajat ovat viimeisen vuorokauden ajan toistaneet mantraa, jonka mukaan nyt ei ole oikea aika puhua aselainsäädännöstä ja amerikkalaisesta asekulttuurista. Okei, voiko joku poimia hyvän päivän ja kellonajan? Koko kansakunnan olisi hyvä merkitä se kalentereihinsa.

Connecticutin tragedian politisointi kesti noin kaksi tuntia. Puoliltapäivin joku postitti facebookiin vihaisen viestin: ”Fuck you, Wayne LaPierre!” LaPierre on aseoikeuksia puolustavan National Rifle Associationin (NRA) johtaja. Samoihin aikoihin autoradiossani Rush Limbaugh käytti tragediaa hyväkseen aloittaakseen vaahtosuisen monologin liberaalien vapauden vihasta sekä tapahtuman politisoinnista.

Eilen ei ollut vielä aika keskustella amerikkalaisesta aselainsäädännöstä, mutta entä tänään? Huomenna? Ensi viikolla? Mahdollisimman pian, joka tapauksessa.

NRA on nerokkaan tehokas organisaatio. Jos haluat perustaa tehokkaan poliittisen painostusjärjestön, seuraa NRA:n mallia. Organisaatio rekrytoi jäseniä, lobbaa poliitikkoja, kerää rahaa ja vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen tehokkaammin kuin mikään muu amerikkalainen järjestö.

Asetragedioiden yhteydessä NRA yleensä valitsee taktisen hiljaisuuden. Organisaation johto ymmärtää, että jokainen lausunto, osanotot mukaanlukien, kohtaa ainoastaan suuttumusta ja kritiikkiä yleisöltä. Organisaation tragedia on olla hiljaa kunnes kansakunta unohtaa tapahtuman. Samanaikaisesti se jatkaa hiljaista taustatyötään, lobaten aselainsäädännön tiukentamisyrityksiä vastaan.

Strategia on tehokas. Massamurhien ja muun näkyvän aseväkivallan yhteydessä amerikkalaiset ovat täynnä surua ja suuttumusta, mutta kun uutiset hiipuvat pois etusivuilta ja tietoisuudesta, amerikkalaiset ovat jälleen vastaanottavaisempia NRA:n argumenteille: laista huolimatta rikolliset saavat aina aseita, perustuslaki takaa amerikkalaisille oikeuden omistaa aseita, lailliset aseet tarjoavat parhaan puolustuksen rikollisten aseita vastaan.

Aselakien tiukentamisen kannattajien pitää nyt imitoida NRA:ta ja lobata politiikkoja sekä yleistä mielipidettä herkeämättömällä tarmolla. Aseiden vastustajilla riittää argumentteja: aseiden omistaja ampuu pistoolillaan todennäköisemmin itsensä tai perheenjäsenensä kuin rikollisen; valtaosa rikoksista tapahtuu alunperin laillisesti hankituilla käsiaseilla; osavaltioiden aseväkivallan ja aseiden lukumäärän välillä on selkeä korrelaatio.

Soundtrack: Hiljainen hetki Connecticutin uhrien muistolle.