Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Kansakunnan tila ja Obaman presidenttiys

Marko Maunula
Blogit Americana 30.1.2014 16:45
Kansakunnan tila -puheet tarjoavat vilkaisun Washingtonin fantasioihin. Ne ovat hyvää poliittista viihdettä ja muistuttavat siitä, että kansakunnan presidentillä on edelleen suunnitelmia ja unelmia, joita päivänpolitiikan raadollisuus ei ole onnistunut nitistämään. Watergate-presidentin elämäkertael...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Täytyypä harmitella, että presidentti Obaman presidenttikaudet sattuivat hankalaan maailmanaikaan USA:ssa sekä taloudellisesti että sisäpoliittisesti. Hyvin alkanut Suuren Johtajan rooli joutui väistymään sisäpolitiikan lillukanvarsien ongelmissa painiskeluun, ja niin energia toimia suurena globaalina esikuvana ja suunnannäyttäjänä kuivui pahoin kokoon sitä, mitä se parhaimmillaan olisi voinut olla.

Mutta kuitenkin kaiketikin presidentti Obama persoonallaan ja toimillaan tulee nousemaan Yhdysvaltain humaanien presidenttien raskaaseen sarjaan. Veikkaanpa, että päättänee vielä virkakautensa näyttävään Grand Finaleen muodossa tai toisessa, ja joka tapauksessa jää hänestä hyvä muisto mieleen hienona ja humaanina persoonana.

Tämänhetkisenä lisäyksenä Ukrainan tapahtumien valossa edelliseen voisi lisätä, että presidentti Obaman tuo ”Grand Finale” ulkopolitiikan alueella soisi kernaasti olevan vaikkapa Venäjän ja Putinin opettaminen ja pysäyttäminen toisen maan alueiden valloittamisessa, ja siitä huolimatta pystyä pitämään yllä toimivat suhteet edelleenkin. Koska eiväthän rehelliset ja asialliset miehet riitele vaan asiat, joista toki voi olla eri mieltä, mutta ei omankäden kautta toimien. Tähän mennessä Obama onkin toiminut tyylikkään päättäväisesti ja nopeasti tapahtumien käänteissä. Putinille on annettava kuitenkin kunniallisen perääntymisen mahdollisuus, jotta voi säilyttää kasvonsa, ja jatkaa keskusteluyhteyttä Obaman ja muunkin lännen välillä loukkaantumatta henkisesti ja itsetunnoltaan.