Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kansakunnan tila: epävakaa mutta optimistinen

Blogit Americana 28.1.2010 16:09
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Barack Obama antoi eilen presidenttiytensä tärkeimmän puheen. Se esitteli uuden Obaman: konkreettisen sekä taisteluvalmiin presidentin.

Obaman aikaisemmat puheet ovat olleet kuin mestarikondiittorin leivoksia: makeita, kauniita, monikerroksisia, huolellisesti rakennettuja pieniä taideteoksia. Ne ovat olleet herkullisia maistella, mutta ne yksin eivät täytä vatsaa.

Eilen Obama tarjosi makkaravoileipää.

Obama piti tylsän mutta tehokkaan puheen, jossa hän palasi politiikan perusasioihin. Suuret retoriset linjat ovat mennyttä. Obama painotti agendaansa ja lupasi lahjoja tukiryhmilleen: verohelpotuksia keskiluokalle, työllisyysprojekteja laman kolhimille, lainoja pienyrityksille, kurinpalautusta pankeille, homojen oikeuksia liberaaleille, ja kutistuvaa budjettivajetta maltillisille konservatiiveille.

Obama yritti myös osoittaa amerikkalaisille, että hänen hallintonsa yrittää taklata maan ongelmia, mutta poliittinen kulttuuri on keskittyneempi syyttelyyn kuin ongelmien ratkaisuun. Puhe viestitti, että Obama tiedostaa ongelmat, mutta republikaanien ”Ei!” -sanan toistoon perustuva oppositiopolitiikka on halvaannuttanut kongressin.

Republikaanit ovat (toimivasti) syyttäneet Obamaa aikaansaamattomuudesta sekä vihjailleet presidentin olevan täynnä pelkkää puhetta. Eilisen puheen retorinen tasapäisyys oli tietoinen valinta, uskon. Obama halusi painottaa sisältöä.

Obama on kuullut kritiikin ja hän on valmis tappeluun. Hän on rakentanut siltaa republikaanien suuntaan, mutta jos he eivät halua tulla puolitiehen, Obama pyrkii sälyttämään syyn Washingtonin surkeasta poliittisesta kulttuurista opposition niskaan. Obama osoitti eilen, että hänenkin maltillisella ja sovittelevalla tyylillä on rajansa.

Soundtrack: Merle Haggard, Fightin’ Side of Me.