Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Kannattaako Trump Hillaryn murhaamista?

Marko Maunula
Blogit Americana 10.8.2016 15:01

Donald Trumpin muodonmuutos kesti muutaman päivän.

Maanisen elokuun alun jälkeen Trumpin joukkue onnistui rauhoittamaan ehdokkaansa. Perjantain vaalitapahtumassa Trump ilmoitti tukevansa puhemies Paul Ryanin uudelleenvalintaa. Maanantaina hän piti talouspuheen, jossa mies näytti lähentyneen puolueen establishmentia. Miehen Twitter-tili ei suoltanut solvauksia.

Tiistaina tuttu Trump palasi takaisin.

Pohjois-Carolinassa puhunut Trump varoitti kuulijoitaan Hillary Clintonin korkeimman oikeuden valinnoista:

”Hillary haluaa päästä eroon toisesta lisäpykälästä [toim. huom: aseoikeuden takaava perustuslain pykälä]. Jos hän saa valita tuomarit, te ette voi sille mitään. Tai toisen lisäpykälän kannattajat, ehkä he voivat tehdä jotain.”

 

Trumpin lausunto oli selkeästi tarkoitettu vitsiksi. Se oli silti erittäin huono vitsi ja presidenttiehdokkaan lausumana liki katastrofaalinen.

Trumpin kampanja yritti pehmentää lausuntoa ja väittää, että ehdokas viittasi aseenkanto-oikeuden puolustajien poliittiseen yhtenäisyyteen. Tuskin kukaan uskoi selityksiä.

Lue myös

Haluaako Trump hävitä vaalit?

Surkea ”vitsi” vahvistaa entisestään mielikuvaa Trumpista arvaamattomana, eettisesti kyseenalaisena ja kurittomana öykkärinä. Lisäksi se tuhosi jälleen Trumpin yritykset siirtää keskustelua Trumpin talousohjelmaan. Keskiluokan ahdingon, talouden stimuloinnin ja Trumpin vero-ohjelman sijasta me keskustelemme taas hänen pöyristyttävistä lausunnoistaan.

 

Soundtrack: Townes van Zandt, Lungs

Lue myös

Haluaako Trump hävitä vaalit?

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

”Jos hän saa valita tuomarit, te ette voi sille mitään. Tai toisen lisäpykälän kannattajat, ehkä he voivat tehdä jotain.”

Selvästi tilanne, jossa Clinton olisi jo presidenttinä. Mitä Trump sanoo? Mitä vapaan aselain kannattajat tällöin voisivat tehdä? Jotain, jota ei äänestämällä enää voi tehdä?

Mahdollisuuksia on, mutta mitä? Se on joka tapauksessa ilmaan heitetty peitetty uhkaus. Vakavin aihe lienee rikos. En sitä tohdi ääneen
lausua. Sitä FBI selvittelee, vaikka Trump ei sitä myönnä.

Toivottavasti Donald Trump ei ole seuraava Yhdysvaltojen presidentti.

Syitä on muitakin. Ne pahoinpitelevät Euroopan jo nyt heikkoa tasapainoa Putinin mellastaessa Ukrainassa ja hämmentäessä Itämeren tilannetta erikoisilla Venäjän konsultaatiokutsuilla. Tosin niitä ei Suomeen ainakaan ole 10.8. mennessä tullut. Kahdenkeskiset neuvottelut eivät ole suotavia. Transponderiasialla nyt Venäjä kytkyttää laajempaa Itämeri-keskustelua omalla tuntemattomalla agendalla ja erokoisella joukolla. Ainut oikea tapa on saada Venäjä ja Nato neuvonpitoon – sitä Venäjä ei tunnu haluavan.

Tähänkö se transponderiasiakin lässähtää? Luulisi jo pelkästään kaikkien hyväksymien kansainvälisten ilmailusäännöstenkin jatkuva noudattaminen edellyttävän transponderien käyttöä ilman että siitä nyt jotkin Itämerivaltiot ml. Venäjä alkavat taas juhlallisesti erikseen keskenään sopia?

Missä Venäjä, siellä ongelma.