Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kannattaako Trump Hillaryn murhaamista?

Blogit Americana 10.8.2016 15:01
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trumpin muodonmuutos kesti muutaman päivän.

Maanisen elokuun alun jälkeen Trumpin joukkue onnistui rauhoittamaan ehdokkaansa. Perjantain vaalitapahtumassa Trump ilmoitti tukevansa puhemies Paul Ryanin uudelleenvalintaa. Maanantaina hän piti talouspuheen, jossa mies näytti lähentyneen puolueen establishmentia. Miehen Twitter-tili ei suoltanut solvauksia.

Tiistaina tuttu Trump palasi takaisin.

Pohjois-Carolinassa puhunut Trump varoitti kuulijoitaan Hillary Clintonin korkeimman oikeuden valinnoista:

”Hillary haluaa päästä eroon toisesta lisäpykälästä [toim. huom: aseoikeuden takaava perustuslain pykälä]. Jos hän saa valita tuomarit, te ette voi sille mitään. Tai toisen lisäpykälän kannattajat, ehkä he voivat tehdä jotain.”

 

Trumpin lausunto oli selkeästi tarkoitettu vitsiksi. Se oli silti erittäin huono vitsi ja presidenttiehdokkaan lausumana liki katastrofaalinen.

Trumpin kampanja yritti pehmentää lausuntoa ja väittää, että ehdokas viittasi aseenkanto-oikeuden puolustajien poliittiseen yhtenäisyyteen. Tuskin kukaan uskoi selityksiä.

Surkea ”vitsi” vahvistaa entisestään mielikuvaa Trumpista arvaamattomana, eettisesti kyseenalaisena ja kurittomana öykkärinä. Lisäksi se tuhosi jälleen Trumpin yritykset siirtää keskustelua Trumpin talousohjelmaan. Keskiluokan ahdingon, talouden stimuloinnin ja Trumpin vero-ohjelman sijasta me keskustelemme taas hänen pöyristyttävistä lausunnoistaan.

 

Soundtrack: Townes van Zandt, Lungs