Kaksi puoluetta, mutta monta ideologiaa: kaksipuoluejärjestelmä voi ruokkia rakentavaa keskustelua jopa paremmin kuin monipuoluejärjestelmä

Riitely puolueen sisällä voi olla paljon rakentavampaa kuin poteroista huutelu toiseen puolueeseen.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Demokraattien keskinäinen tappelu presidentti Joe Bidenin sisäpoliittisesta agendasta on nostanut Yhdysvaltain kaksipuoluejärjestelmän kummallisuudet taas pöydälle.

Biden on nostanut sisäpolitiikkansa keskeisiksi teemoiksi mittavat infrastruktuurin ja hyvinvointiyhteiskunnan remontit. Kipeästi tarvittu infran korjaaminen nauttii suosiota molempien pääpuolueiden parissa, mutta ehdotus sosiaalisen turvaverkon laajentamiseksi on huomattavasti kiistellympi paketti jopa demokraattisen puolueen sisällä.

Toteutuessaan American Families Plan merkitsisi mittavaa askelta kohti eurooppalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Se tarjoaisi muun muassa tukea lapsiperheille, halvempaa koulutusta sekä verotaakan osittaista siirtämistä keskiluokalta yritysten ja vauraimman kansanosan hartioille.

Demokraattien vasen siipi ilmoitti äänestävänsä infrastruktuuripaketin puolesta ainoastaan, jos kongressi samalla hyväksyy Build Back Better/American Families Plan -ohjelman. Vasemmisto haluaa parempia teitä ja siltoja, mutta se haluaa myös laajentaa amerikkalaista sosiaaliturvaa sekä puskea eteenpäin vihreämpää energiapolitiikkaa.