Kairo: Obaman diplomaattinen tulikoe

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obama matkustaa maanantaina Lähi-Itään. Edessä on hänen tähänastisen uransa tärkein matka ja todennäköisesti tärkein puhe.

Obaman poliittinen voima rakentuu vahvasti hänen puheidensa ympärille. Sekä ehdokas että presidentti Obama uskovat analyyttisen ja harkitun retoriikan voimaan.

Kampanjan aikana Obama reagoi takaiskuihin puheilla, jotka pyrkivät nostamaan median eipas-juupas juutuubi-keskustelun astetta korkeammalle. Kun esimerkiksi Obaman entisen pastori Jeremiah Wrightin nolostuttavat rotu-jupinat nousivat uutisiin, Obama vastasi antamalla pohdiskelevan ja retorisesti mestarillisen puheen rodun roolista amerikkalaisessa nyky-yhteiskunnassa.

Tekniikka on toiminut. Obama on onnistunut luomaan itsestään kuvan filosofi-kuninkaana, joka leijuu päivänpoliittisen keskustelun yläpuolella kuin taitava professori, joka seuraa opiskelijoidensa väittelyä viileän puolueettomasti.

Obama testaa puhelahjansa torstaina Kairossa. Puheen panokset ovat korkealla. Optimistit toivovat puheen avaavan uusia ovia Yhdysvaltain Lähi-Idän suhteisiin. Pessimistit pelkäävät, että puhe saattaa purra Obamaa sisäpoliittisesti nilkkaan.

Gallupit osoittavat, että arabimaat haluavat antaa Obamalle mahdollisuuden. Bushin jälkeen alue on ehkä hieman valmiimpi kuuntelemaan uutta presidenttiä, joka on selvästi edeltäjäänsä parempi ymmärtämään ja kuuntelemaan muuta maailmaa.

Silti, mitä poliittisesti mullistavaa Obama kykenee tarjoamaan Lähi-Idälle ja muulle islamilaiselle maailmalle? Yhdysvaltain tuki Israelille on edelleen horjumaton. Obama on sitoutunut Afganistanin sotaan tiukemmin kuin edeltäjänsä. Vetäytyminen Irakista on alannut toivottua hitaammin. Presidentti on lisännyt iskuja Pakistanin heimoalueilla. Obama on myös ilmoittanut selvin sanoin, että ajatus ydinaseilla varustetusta Iranista on sietämätön, ja että kaikki keinot ovat pöydällä sen estämiseksi.

Matka testaa henkilökohtaisen diplomatian voiman. Tehoaako Obaman ojennettu käsi, lupaus toisia kunnioittavasta ja keskustelevasta politiikasta? Onko Lähi-Itä valmis hylkäämään ”kuolema Amerikalle!” -mantransa ja keskustelemaan suhteiden rakentavasta uudistamisesta?

Parhaassa tapauksessa Obaman vierailu ja puhe voivat inhimillistää amerikkalaiset alueen silmissä, mahdollistaen rakentavan diplomatian lähitulevaisuudessa.

Pahimmassa tapauksessa matkasta tulee sisäpoliittinen lyömäkapula. Republikaanit kritisoivat Obaman ulkopolitiikkaa heikkoudesta jo nyt. Epäonnistunut Lähi-Idän matka antaisi republikaaneille hyvää materiaalia presidentin mollaamiseen.

Kairon puheessa on paljon pelissä. Niin Yhdysvalloille, Lähi-Idälle, kuin Euroopallekin.

Soundtrack: Nusrat Fateh Ali Khan, Shamas-Ud-Doha, Badar-Ud-Doja.