Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kaikki on suhteellista ja totuus joustaa tarvittaessa – USA:n republikaanit tarttuivat 1960-luvun vasemmiston oppeihin

Konservatiivit taistelivat vuosikymmeniä kulttuurirelativismia ja tilannekohtaista moralismia vastaan. Nyt kelkka on kääntynyt.
Blogit Americana 17.7.2020 09:06
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Amerikkalaisen uusvasemmiston nousu 1960-luvulta alkaen sitoutui vahvasti postmoderniin filosofiaan. Uusvasemmisto osoitti yhteiskunnan rasismin ja seksismin ja innostui samalla postmodernistien valtarakenteita kyseenalaistavista pohdinnoista. Molemmat kyseenalaistivat vanhat autoritääriset ”totuudet”. Tieto ja totuus nähtiin paikoitellen subjektiivisina konsepteina.

Konservatiivit kritisoivat välittömästi liikettä ja ajattelutapaa, joka kyseenalaisti objektiivisen totuuden ja piti moraalia suhteellisena. Heille postmodernistien taipumus kyseenalaistaa yhteiskunnan meta-narratiivit edusti huolestuttavaa fragmentaatiota. Jos objektiivinen totuus kuolee, mitä tapahtuu tiedolle, arvoille, moraalille?

 

Nykypäivän republikaanipuolueen suhtautuminen koronavirukseen muistuttaa sketsikomedian tai pilapiirroksen karikatyyria postmodernismin äpärälapsesta. Tiede on subjektiivista ja tiedemiehet poliittisia republikaanien vastaisia toimijoita. Totuus ja moraali ovat joustavia konsepteja, jotka on arvioitava tapaus- ja tilannekohtaisesti.