Kadonnutta järkeä etsimässä

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Parhaillaan käynnissä oleva Conservative Political Action Conference (CPAC) -tapaaminen Washingtonissa tarjoaa hupaisan läpileikkauksen huurupäisyydestä, joka on ottanut vallan ”konservatiivisesta” liikkeestä.

Viime vuonna tapahtuman pääpuhuja oli Rush Limbaugh. Tämä oli suurinpiirtein yhtä järkevä veto kuin jos Keskusta hakisi puoluekokouksensa puhujaksi Vimpelin Esson pahimman kaikkitietävän kaffefilosofin. Limbaugh ei pettänyt: hän tiesi tarkkaan miten helposti maailma olisi tehtävissä täydelliseksi: eliminoimalla liberalismi aina ja kaikkialla.

Tämän vuoden tähänastiset CPAC-pohjat vetäisi Wayne LaPierre, aseharrastajien ja -teollisuuden etujärjestö NRA:n pomo. Hänen mukaansa syyllinen Arizonan ampumatragediaan oli… Yhdysvaltain hallitus! Miehen logiikkaa on melko hankala seurata, mutta hänen pointtinsa kaiketi oli, että ellei lainsäädäntö olisi kieltänyt automaattiaseita, joku yleisöstä olisi voinut roiskauttaa rynnäkkökiväärillään sarjan ampuja Jared Loughnerin suuntaan ja estää lisäuhrit.

LaPierreltä vahva esitys, mutta luvassa on vielä monet hyvät naurut. Itse uskon, että Michele Bachmann räjäyttää vielä potin. Minnesotan kongressiedustaja on aina luotettava tahattoman poliittisen komiikan suihkulähde.

Tapahtumassa puhuu myös vakavasti otettavia politiikkoja, mutta heitä seuratessa tulee surku. Tim Pawlenty on selvästikin älykäs ja todellisuudessa operoiva republikaani, mutta presidenttihaaveiden elättely pakottaa hänet opettelemaan hengittämistä suun kautta sekä puhumaan yksitavuisin sanoin.

Viimeiset kolme demokraattista presidenttiä nousivat maineeseen haastamalla puolueensa fanaatikot asialliseen keskusteluun. Carter, Clinton, ja Obama argumentoivat tehokkaasti puolueensa hihhulivasemmiston nurin, painottamalla pragmatiaa yli ideologian ja muokaten demokraateista vastuullisen, maltillisen keskitien puolueen.

Toistaiseksi republikaanit ovat valinneet päinvastaisen strategian. Valkoisesta talosta unelmoivat politiikot saapuvat CPAC:n kaltaisiin tapahtumiin kilpailemaan verisesti poliittisten troglodyyttien suosiosta. Missä viipyy republikaaninen Carter-Clinton-Obama? Republikaanit, Yhdysvallat, ja jopa koko maailma tarvitsevat häntä.

Soundtrack: Judy Collins, Send in the Clowns.