Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Joukkoampumiset: Traaginen sirkus

Blogit Americana 2.10.2015 18:45
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Torstaina Yhdysvallat koki vuoden 45. kouluammuskelun. Tämä ylitti kansallisen ja kansainvälisen uutiskynnyksen, koska kuolonuhreja oli peräti 10, ampuja mukaan luettuna.

Taistelu aselobbya vastaan on ohi. Kun kongressi ei suostunut rajoittamaan aseiden saatavuutta sen jälkeen, kun Sandy Hookin asemies tappoi 20 pikkulasta, kuusi aikuista ja itsensä, tajusin pelin olevan ohi.

Nyt me kaikki aloitamme saman tragikoomisen tanssin Oregonin joukkomurhan ympärillä. Presidentti Barack Obama ilmestyi televisioon ilmaisemaan surunsa ja suuttumuksensa. Kongressiedustajat lupaavat rukouksia mutta eivät konkreettisia ehdotuksia toimenpiteiksi.

Aselobby National Rifle Association on ensin hiljaa, kunnes sen pomo Wayne LaPierre ilmestyy muutaman päivän päästä televisioon sanomaan, kuinka tapahtunut ei ole aseiden vika ja kuinka koulujen henkilökunta pitäisi aseistaa vahvemmin.

Ja silti, me emme tee mitään.

Kansakunta on varpaillaan muutaman päivän, kunnes tragedia poistuu otsikoista. Ja sitten, muutaman viikon tai kuukauden päästä, uusi ampuja iskee koulussa, kirkossa, elokuvateatterissa, ostoskeskuksessa tai kadulla.

Yliopistoni kampusta partioivat aseistetut poliisit ja henkilökuntaa on koulutettu toimimaan, jos kampuksella ammuskellaan. Pari väärää havaintoa on aikaisemmin johtanut kampuksen tilapäiseen lockdown-tilaan.

Toistaiseksi Atlantan yliopistot ovat selvinneet ilman joukkoampumisia. Me olemme olleet onnekkaita!

Tänä vuonna joukkoampumisissa (yli neljä uhria) on kuollut noin 380 ihmistä ja yli tuhat on haavoittunut.

Kaikkiaan aseet ovat tappaneet tänä vuonna Yhdysvalloissa yli 10 000 ihmistä.

 

Soundtrack: Rage Against the Machine, Bulls on Parade