Jos on valittava demokratian ja lompakon väliltä, republikaanit valitsevat lompakkonsa – Elämmekö voimistuvan antiliberalismin aikakautta?

Vihamielisyys  demokratiaa, sananvapautta ja liberalismin periaatteita kohtaan on kasvussa. Miksi murros tapahtuu juuri nyt?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kun aikakautemme historiaa kirjoitetaan, tulevaisuuden tutkijat kuvailevat 2000-luvun ensimmäisiä vuosikymmeniä antiliberalismin nousun aikakautena. Siinä vapaa ajatusten vaihto, demokratia, sekä ihmisten ja valtioiden autonomia olivat monesta poliittisesta ilmansuunnasta ammutussa ristitulessa.

Käynnissä on taistelu vapaata keskustelua ja demokratiaa vastaan. Sen eri ilmentyvät näkyvät muun muassa Ukrainan ja Venäjän rajalla, Yhdysvaltojen republikaanisen puolueen agendassa, sekä monien yliopistojen woke-hysteriassa.

Nopeakin vilkaisu sanomalehtiin sekä sosiaaliseen mediaan todistaa, että liian monien ihmisten ja instituutioiden vihamielisyys  demokratiaa, sananvapautta ja liberalismin periaatteita kohtaan on kasvussa. Akateeminen vapaus on vaarassa niin laitavasemmiston kuin -oikeistonkin tahoilta.

Yhdysvalloissa republikaanisesta puolueesta on ainakin osittain tullut demokratiaa halveksiva liike. Kun republikaanit eri osavaltioissa pyrkivät vaikeuttamaan äänestämistä ja yrittävät estää vastustamiensa ajatusten opettamisen kouluissa, he myöntävät hävinneensä ideoiden taistelun ja luopuneensa uusien ryhmien houkuttelemisesta riveihinsä.

Vasemman laidan marginaaleissa wokeismi pyrkii tukkimaan toisinajattelevien suut. Cancel-kulttuuri rajoittaa avointa keskustelua. Tahalliset väärinymmärtäjät yrittävät tuhota ihmisten uran ja maineen yhden sanan tai ajatuksen takia.