Jos konservatiivinen keskitie palaa joskus takaisin muotiin, Nikki Haley on valmis

Ovatko perinteiset republikaanit ryhmittymässä ex-kuvernöörin ja Donald Trumpin YK-suurlähettilään taakse?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Nikki Haley on hienoisessa gallupnousussa republikaanien presidenttiehdokkuutta koskevissa esivaaleissa. Ovatko perinteiset republikaanit ryhmittymässä ex-kuvernöörin ja Donald Trumpin YK-suurlähettilään taakse?

Intialaisten vanhempien tytär syntyi Bambergissa Etelä-Carolinassa biologian professorin sekä opettaja-yrittäjän perheeseen. Opiskelun, perheyrityksessä työskentelyn sekä avioitumisen jälkeen Haley siirtyi politiikkaan, aloittaen paikallispolitiikkona ja siirtyen osavaltion tasolle.

Osavaltion republikaanien johto vakuuttui Haleyn kampanjointitaidoista, ja hän tukiryhmänsä kasvoi nopeasti. Vuonna 2010 silloin 38-vuotiaasta Haleysta tuli Etelä-Carolinan historian ensimmäinen naispuolinen kuvernööri. Vuonna 2014 hänet valittiin toiselle kaudelle vahvalla äänivyöryllä, kunnes 2017 presidentti Trump nimitti hänet Yhdysvaltojen YK-suurlähettilääksi.

Sekä kuvernöörinä että YK-suurlähettiläänä Haley osoittautui pragmaattiseksi perinteisen koulukunnan republikaaniksi. Hän on valtaosin pyrkinyt pysyttelemään erossa kulttuurisodista, joskin hän suosi konfederaatin lipun poistamista Etelä-Carolinan kongressin alueelta. Haley ei suosi laajoja aborttioikeuksia.