Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

John Koskinen, IRS:n uusi johtaja

Blogit Americana 8.8.2013 00:47
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Barack Obama valitsi kokeneen kriisijohtaja John Koskisen Yhdysvaltain verovirasto IRS:n uudeksi pomoksi. Koskinen nousi nimityksen myötä vaikutusvaltaisten amerikansuomalaisten kärkiryhmään.

Tunnetuimmat amerikansuomalaiset tulevat useimmiten tieteen, kulttuurin ja taiteiden alalta, kuten arkkitehdit Eliel ja Eero Saarinen, elokuvaohjaaja David Lynch, näyttelijä Matt Damon, ja juuri loydetty heimomme ulkojäsen, Vanessa Williams. Myös amerikkalaisessa akatemiassa törmää -nen ja -la loppuisiin nimiin yllättävän usein.

Politiikan puolelta viime tunnetuimpia amerikansuomalaisia ovat mm. Emil Hurja, Franklin Delano Rooseveltin neuvonantaja ja modernin poliittisen mielipidetiedusteluiden pioneeri. Yhdysvaltain kommunistisen puolueen pitkäaikainen pomo sekä moninkertainen presidenttiehdokas Gus Hall. Suomalaista oikeistoa edusti libertaarisen Cato-ajatushautomon tunnettu johtaja sekä eräs Reaganin vallankumouksen aktivisteja, William Niskanen. Monet amerikansuomalaiset ovat pyrkineet omimaan myös Michiganin ex-kuvernööri Jennifer Granholmin, mutta hän on taustaltaan ja kulttuuriltaan ennen kaikkea Kanadan sekä Keskilännen amerikanruotsalainen.

Koskinen johtaa nyt erästä Yhdysvaltain suurimmista sekä kiistellyimmistä virastoista, ja hän tarttui tehtävään hankalaan aikaan. IRS:n viime kuukausien kriisit ovat tehneet firmasta entistäkin vihatumman puulaakin. Uudessa tehtävässään Koskisen kannattaa kanavoida esi-isiään. IRS:n johtaja tarvitsee Buddhan hermoja, Herkulesin voimia, Sisyfosin sinnikkyyttä sekä suomalaista sisua.

Soundtrack: Hiski Salomaa, Lännen lokari.