Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

John Kerry – rauhan epäonninen kätilö

Marko Maunula
Blogit Americana 13.4.2014 12:00
John Kerryn epätoivoinen yritys ratkaista Israelin ja palestiinalaisten välinen kriisi päättyi ennustettavalla tavalla: Lähi-Idän mänty 1 – John Kerryn pää 0. Yhdysvallat ei kykene avaamaan solmua, jos neuvotteleminen ei kiinnosta kumpaakaan kiistan osapuolista. Palestiinalaiset haluavat vuoden 1948...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Valtamedian virrassa Maunulan kirjoitus on yllättävän tasapuolinen. Se ei kerro vain siitä mitä Israel on tehnyt ja jättänyt tekemättä tai mitä Israelin pitäisi tehdä rauhan saavuttamiseksi, vaan antaa myös arabiosapuolelle arvon aktiivisena toimijana, jolla on sanansa sanottavana siitä solmitaanko rauha ja millä ehdoilla.

Paria kohtaa haluan täsmentää. Ns. paluumuuttovaatimus ei koske vain 1948 sodan pakolaisia vaan myös heidän jälkeläisiään (perustuen palestiinalaisten ainutlaatuiseen perityvään pakolaisuuteen). Käytänössä tämä tarkoittaa, että yksi palestiinalaisten keskeisimpiä rauhanehtoja on neljän miljoonan arabin vapaa muutto-oikeus Israeliiin.

Ja päin vastoin kuin Maunula kirjoittaa, tämä ei ole vaihtoehto itsenäiselle Palestiinalle vaan molempien tulee toteutua yhtä aikaa. Lisäksi palestiinalaistet vaativat, että Länsiranta ja Itä-Jerusalem puhdistetaan juutalaisista (edellinen puhdistus tapahtui Jordanian toimesta 1948-49).

Palestiinalaiset siis vaativat omaa itsenäistä juutalaisista puhdistettua valtiota samaan aikaan, kun vaativat miljoonien arabien vapaata muutto-oikeutta Israeliin.

Palestiinalaisten kohtalosta ovat neuvotelleet Egyptiläiset ja Jordanialaiset. Kun edellämainitut heittivät pyyhkeen kehään ja perustettiin Palestiinalaishallinto luotiin tavallaan suuri getho, joka on riippuvainen Israelin valtiosta. Palestiinalaisten asemaa seuraava kansainvälinen yhteisö tuomitsee Israelin tekemät toimet ja vaativat rauhaa, aina välillä. Palestiinalaiset elävät valheessa ja eivät tee sovintoa,koska se vie puhujalta hengen ja muut arabit ympärillä huutavat petturuutta. Sovintoa ei tule ja teatteri jatkuu aina kun se on tarpeen, milloin kenellekin.USA:n sisäpolitiikka vaatii nyt tämän teatterin,vaalit ovat tulossa.