Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

John Boehner ja poliittisen johtamisen taito

Blogit Americana 12.3.2013 14:07
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Uusi The New Republic analysoi edustajainhuoneen puhemies John Boehnerin johtamismetodia. Lehti julistaa Boehnerin vaistonvaraisen johtamisen mestariksi, joka on, henkilökohtaisista puutteistaan huolimatta, auttanut pitämään Yhdysvaltain talouden jotakuinkin kasassa.

Kriitikot ovat valittaneet, että Boehner ymmärtää huonosti eteensä tulevia lakialoitteita. Hän on huonosti informoitu, etäinen, eikä hän pysty kontrolloimaan edes oman puolueensa teekutsulaisia. Totta, sanoo The New Republic, mutta Boehnerin poliittiset vaistot sekä liki holtittomalta vaikuttava hallintomalli ovat estäneet republikaanien hihhuleita kaatamasta maan taloutta.

Republikaanien teekutsu-siipi elää vaihtoehtoisessa todellisuudessa. He uskovat, että nopea ja radikaali valtion menojen leikkaaminen johtaisi liki välittömään talouskasvuun. Ainoa heidän hyväksymänsä talousremontin työkalu on purkutraktori. He vastaavat tietoon teologialla ja faktoihin uskolla.

Boehnerilla on uskomaton kyky operoida hullujen kanssa, The New Republic sanoo. Hänen hallintometodinsa koostuu sekoituksesta uhkailua, mielistelyä, valeita ja hämmentävää tunteiden sekamelskaa.

Tarpeen vaatiessa Boehner käyttää hyväkseen amerikkalaisen hallintojärjestelmän monimutkaisuutta. Hän avaa pelin vaatimalla presidentiltä ja demokraateilta jotain täysin mahdotonta. Demokraatit siirtävät pelin senaattiin, jossa maltilliset molemmista puolueista neuvottelevat hyväksyttävän kompromissin. Tämän jälkeen Boehner selittää edustajainhuoneen hihhuleille, että me emme voi tehdä enää mitään, sillä senaatin republikaanitkin ovat meitä vastaan.

The New Republic on oikeassa; Boehner on toiminut taitavasti vaikeassa tilanteessa. Kaaoottinen politiikka vaatii kaaoottisen hallintometodin, ja Boehner on juuri sopivan irrationaalinen ja sekava ymmärtääkseen lajitovereitaan sekä toimiakseen heidän kanssaan.

Toisaalta, tämä tosiseikka kertoo korutonta tarinaa Washingtonin poliittisesta tilanteesta. Boehnerin kausi ei tarjoa kestäviä esimerkkejä ihanteellisesta hallintomallista tulevaisuuden tutkijoille, mutta joskus instituution pitäminen edes jotenkuten kasassa käy saavutuksesta.

Soundtrack: Dungen, Familj.