Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

John Boehner ja poliittisen johtamisen taito

Marko Maunula
Blogit Americana 12.3.2013 14:07

Uusi The New Republic analysoi edustajainhuoneen puhemies John Boehnerin johtamismetodia. Lehti julistaa Boehnerin vaistonvaraisen johtamisen mestariksi, joka on, henkilökohtaisista puutteistaan huolimatta, auttanut pitämään Yhdysvaltain talouden jotakuinkin kasassa.

Kriitikot ovat valittaneet, että Boehner ymmärtää huonosti eteensä tulevia lakialoitteita. Hän on huonosti informoitu, etäinen, eikä hän pysty kontrolloimaan edes oman puolueensa teekutsulaisia. Totta, sanoo The New Republic, mutta Boehnerin poliittiset vaistot sekä liki holtittomalta vaikuttava hallintomalli ovat estäneet republikaanien hihhuleita kaatamasta maan taloutta.

Republikaanien teekutsu-siipi elää vaihtoehtoisessa todellisuudessa. He uskovat, että nopea ja radikaali valtion menojen leikkaaminen johtaisi liki välittömään talouskasvuun. Ainoa heidän hyväksymänsä talousremontin työkalu on purkutraktori. He vastaavat tietoon teologialla ja faktoihin uskolla.

Boehnerilla on uskomaton kyky operoida hullujen kanssa, The New Republic sanoo. Hänen hallintometodinsa koostuu sekoituksesta uhkailua, mielistelyä, valeita ja hämmentävää tunteiden sekamelskaa.

Tarpeen vaatiessa Boehner käyttää hyväkseen amerikkalaisen hallintojärjestelmän monimutkaisuutta. Hän avaa pelin vaatimalla presidentiltä ja demokraateilta jotain täysin mahdotonta. Demokraatit siirtävät pelin senaattiin, jossa maltilliset molemmista puolueista neuvottelevat hyväksyttävän kompromissin. Tämän jälkeen Boehner selittää edustajainhuoneen hihhuleille, että me emme voi tehdä enää mitään, sillä senaatin republikaanitkin ovat meitä vastaan.

The New Republic on oikeassa; Boehner on toiminut taitavasti vaikeassa tilanteessa. Kaaoottinen politiikka vaatii kaaoottisen hallintometodin, ja Boehner on juuri sopivan irrationaalinen ja sekava ymmärtääkseen lajitovereitaan sekä toimiakseen heidän kanssaan.

Toisaalta, tämä tosiseikka kertoo korutonta tarinaa Washingtonin poliittisesta tilanteesta. Boehnerin kausi ei tarjoa kestäviä esimerkkejä ihanteellisesta hallintomallista tulevaisuuden tutkijoille, mutta joskus instituution pitäminen edes jotenkuten kasassa käy saavutuksesta.

Soundtrack: Dungen, Familj.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Tästä herää hiukan ilkikurinen kysymys. Onkohan viisasta paljastaa toisten taktiikkoja vielä tässä vaiheessa? Nyt teekutsulaisilla, jotka epäilemättä hekin hihhuluudestaan huolimatta osaavat lukea ja seurata asioita, on mahdollisuus kehittää omia menetelmiään. Jos Boehnerin menetelmä kerran on pitänyt Yhdysvaltain talouden koossa, niin nyt vaarana on maan talouden romahtaminen. Siitä olisi ikävät seuraukset koko maailmantaloudelle.

Tämä on laajempikin kysymys. Ymmärrän toki, että medialle pidättyminen yleisen edun nimissäkin on perin vaikeaa.

Teekutsuliikkeen keskeisiin teeseihin kuuluvat sekä verotuksen alentaminen että julkisten menojen leikkaukset. Erityisesti Euroopassa tällaisia ääniä päästävät leimataan hulluksi ja mielisairaaksi, kuten tässä kirjoituksessakin tehtiin. Kannattamalla verotuksen kiristämistä ja menojen kasvua olet taas ”vastuullinen”. Hulluksi et tule, vaikka kannattaisit sadan prosentin verotusta.

Ylipäänsä Yhdysvaltojen oikeisto pyritään leimaanaan Euroopassa hulluksi. Esimerkiksi presidentti Bush nuorempi leimattiin Euroopassa mielisairaaksi ja hulluksi. Samoin Ronald Reagan.

Kuitenkin Yhdysvalloissa pyyhki ihan hyvin Euroopaan nähden, vaikka siellä on kautta aikojen ollut vallassa tai valtaa tavoittelemassa hulluja, jotka ovat halunneet leikata menoja ja veroja. Teekutsuliike on osa tätä jatkumoa. Ehkä Obama, Occupy Wall Street ja muut vastuulliset toimijat saavat vihdoin katkaistua Yhdysvaltojen hullun kauden (ja siinä samalla taloudellisen etumatkan Eurooppaan nähden).