Joe vastaan Joe: Bidenin ilmastoagenda pelastui, kiitos Joe Manchinin

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Joe Manchin muutti mielensä. Länsi-Virginian demokraattisenaattori ilmoitti tukevansa Joe Bidenin historiallista ilmasto-, vero-, energia- ja terveydenhoitopakettia. Käännös elvytti jo kuolleeksi julistetun lakialoitteen. Nyt läpimeno vaatii enää senaattori Kyrsten Sineman jaa-äänen.

Aloite on eräs Bidenin sisäpoliittisen agendan kivijaloista. Rönsyilevä paketti sisältää monta demokraattien keskeistä tavoittetta, mutta sen merkittävin anti on taistelu ilmastonmuutosta vastaan. Siinä lajissa kyseessä on Yhdysvaltojen historian suurin ja mittavin aloite. Päästöjen leikkaaminen ja uudistuvien energiamuotojen tukeminen olisivat saamassa 369 miljardia dollaria.

Demokraattien laskelmissa lakialoite leikkaa liittovaltion budjettivajetta 300 miljardia dollaria, koska aloitteeseen kuuluu uusia veroja ja liittovaltion tukemien lääkeostojen hintarajoitteita. Senaatin demokraattien pomon Chuck Shumerin mukaan aloite pyrkii alentamaan terveydenhoidon, reseptilääkkeiden ja energian hintaa.

Manchin käänsi takkinsa, sillä uudet laskelmat ja muutokset lakiin vakuuttivat hänet siitä, että laki on taloudellisesti oikea ratkaisu. Tarkan taalan demokraatti uskoo, että aloite voi osaltaan hillitä inflaatiota, kiitos siihen kuuluvien verojen ja reseptilääkkeiden hintakontrollin.