Joe Biden ratsastaa Donald Trumpin hevosella: republikaanien sekaannus auttaa demokraatteja

Bidenin hallinto on aloittanut vauhdikkaasti, sillä poliittinen tilanne suosii nopeaa toimintaa. Tilanne muuttuu, kun republikaanit saavat taas rivinsä kasaan.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Joe Bidenin hallinto hakee vielä muotoaan, ja viime aikojen tapahtumat osoittavat amerikkalaisen politiikan kuplivan kuin kiljutonkka. Orastavat teemat ovat silti näkyvissä. Bidenin alkukausi keskittyy duunarien ja alemman keskiluokan houkuttelemiseen takaisin demokraattien riveihin.

Vuoden 2016 vaalit osoittivat talouspopulismin voiman ja valkoisen työväenluokan turhautumisen molempiin pääpuolueisiin. Demokraattien ylimielisyys kostautui vaaliuurnilla ja pakotti kaoottiset sekä keskenään tappelevat klikit kriittiseen itsetarkasteluun.

Yhteinen vihollinen sai Alexandria Ocasio-Cortes/Bernie Sanders -siiven puhaltamaan samaan hiileen Bidenia kannattavien maltillisten kanssa. Donald Trumpin synnyttämä shokki kanavoitui energiaksi ja demokraattien vaalivoitoiksi vuosina 2018 ja 2020.

 

Koronavirus dominoi Bidenin hallinnon alkusuoraa. Liittovaltion rokoteohjelman tehostaminen ja pandemian aiheuttamat talousongelmat vievät valtaosan presidentin ajasta ja huomiosta. Taustalla piilee kuitenkin suuria kysymyksiä demokraattisesta hallinnosta ja puolueen tulevaisuudesta muuttuvien koalitioiden aikakaudella.