Jatkuuko vasemmiston nousu vai juhlivatko maltilliset: New Yorkin pormestarin esivaaleissa mitataan demokraattien pulssi

Mielipidetiedusteluiden mukaan maltillisia demokraatteja edustava Eric Adams lähtee vaaliin ennakkosuosikkina.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Demokraatit kautta Yhdysvaltojen seuraavat New Yorkin pormestarivaalin esivaaleja poikkeuksellisella kiinnostuksella. Kisassa mitataan voimasuhteet puolueen liberaalien ja maltillisten välillä.

New York on eräs amerikkalaisen vasemmistolaisuuden tärkeimpiä keskuksia, demokraattisiin sosialisteihin kuuluvien kongressiedustajien Alexandria Ocasio-Cortezin sekä Jamaal Bowmanin kotikaupunki.

Monet kaupunginosat kuten Länsi-Queens, Itä-Bronx ja Brooklyn ovat poliittisesti vankasti vasemmalla. Viime vuosina demokraattien vasen laita on rakentanut tehokkaan ja hyvin organisoidun koneiston, joka on etsinyt sopivia ehdokkaita haastamaan istuvia, maltillisia demokraatteja puolueen esivaaleissa.

 

Rikollisuus Yhdysvalloissa on valtaosin vähentynyt sitten vuoden 1990, mutta vuosi 2020 todisti henkirikosten historiallisen nopean nousun. New Yorkissa henkirikosten lukumäärä nousi vuodessa 39,2 prosenttia.