Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Jared Loughner – kuolemantuomio uhkaa

Blogit Americana 11.1.2011 15:29
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Jared Loughner, Arizonan joukkomurhaaja, on aloittanut pitkän ja takkuisan matkansa amerikkalaisessa oikeuslaitoksessa. Panokset ovat kovat: veikkaan, että mies joko tuomitaan kuolemaan tai syyntakeettomana pakkohoitoon.

Loughner on toistaiseksi liittovaltion hallussa, mutta hän joutuu vastaamaan teoistaan sekä liittovaltion että Arizonan oikeusistuimissa. Eräs hänen uhreistaan oli liittovaltion tuomari, ja kongressiedustaja Giffords avustajineen olivat liittovaltion virkatehtävissä. Muut uhrit olivat tavallisia arizonalaisia.

Amerikkalaisen oikeuskäsityksen perusteella syytetyillä on oikeus kuulla syytökset sekä päästä tuomarin eteen nopeasti pidätyksen jälkeen, ja siksi Loughner vieraili tuomarin edessä ensimmäisen kerran jo maanantaina. Siihen vauhti tältä erin tyssäsikin. Prosessi mielentilatutkimuksineen, eri oikeusistuimineen, sekä valituksineen kestää vielä vuosia. Jos Loughner tuomitaan kuolemaan, teloitus tuskin tapahtuu tällä vuosikymmenellä.

Oikeudenkäynneistä tulee luonnollisesti Iso Mediatapahtuma, mutta oikeudenkäynnin televisiointi on vielä kyseenalaista. Kameroiden tuominen oikeussaleihin on monimutkainen prosessi, jossa sekä liitto- että osavaltioiden lakikirjoilla, eri oikeusistuimilla, sekä myös itse tuomareilla on kaikilla oma sanansa sanottavana.

Sekä liittovaltio että Arizona todennäköisesti hakevat kuolemantuomiota, ja jos oikeus toteaa Loughnerin syyntakeiseksi, tämä on myös oikeudenkäyntien todennäköinen lopputulos. Oma veikkaukseni on, että oikeus havaitsee Loughnerin ymmärtävän oikean ja väärän välisen eron ja tajuavan tekojensa vaikutukset, eli hänet tuomitaan kuolemaan, mutta tuomiota tuskin pannaan toimeen.

Soundtrack: Pink Floyd, Set the Controls for the Heart of the Sun.