Jalkapallo: miksi amerikkalaiset menestyvät?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

USA taistelee tosissaan jalkapallon maailmanmestaruudesta todennäköisesti ennemmin, kuin Suomi edes selviytyy arvoturnaukseen.

Keskiviikon 1-2 vierasvoitto Saksasta osoitti, että Yhdysvallat voi hyvänä päivänä voittaa kenet tahansa. Viisi päivää aikaisemmin amerikkalaiset olivat jo päihittäneet Hollannin Amsterdamissa numeroin 3-4. Team USA:n Euroopan reissu on mennyt putkeen.

Kyse on toki ns. ystävyysotteluista, mutta joukkueet pelasivat valtaosin ykkösnyrkeillään. Eurooppalaiset virittäytyivät EM-karsintojaan varten, ja amerikkalaisilla oli mielessä oma maanosaturnaus ja nuorten pelaajien sisäänajo tulevaisuuden suurkisoja varten.

Entä Suomi? Virolle tuli Turussa takkiin 0-2 ja EM-karsinnassa Unkarille 0-1. Pelit nähneet ja lajia ymmärtävät kaverini valittivat Suomen taktista ja pelillistä heikkoutta otteluiden kaikilla osa-alueilla. Näillä otteilla ei EM-kisoihin menty – vaikka karsintalohkon olisi pitänyt jälleen olla suosiollinen.

Vielä 1990-luvulla amerikkalaisen jalkapallon taso oli loputtomien irvailujen kohde. USA selvisi kisoihin, mutta se oli vain ja ainoastaan helpon karsintalohkon ansiota. Suomalaisetkin solvasivat amerikkalaista peliä – ikäänkuin meillä olisi ollut siihen varaa.