Jalkapallo – antiamerikkalainen peli

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tekeekö jalkapallo teineistä huonoja amerikkalaisia? Vanha amerikkalainen kiista jalkapallon poliittisesta olemuksesta on lämmennyt MM-turneen myötä.

Jalkapallo synnyttää amerikkalaisissa oudon kiihkeitä mielipiteitä. Laji saa miljoonat amerikkalaiset tuhahtelemaan halveksunnasta ja kirvoittaa ilkeitä kolumneja baseball-poteroihin juuttuneilta urheilutoimittajilta. Kukaan ei raivoa krikettia, rugbyä, tai kyykänheittoa vastaan, mutta jokin jalkapallossa puskee monet äänekkään halveksunnan tai jopa suuttumuksen partaan.

Kyse ei ole pelkästä urheiluestetiikasta. Vastustuksen taustalta löytyy myös poliittinen selitys.

Kuten menneiden vuosikymmenien Suomessa, jossa työväentalo pelasi jalkapalloa ja suojeluskunta pesäpalloa, lajivalinta on luonteeltaan myös poliittinen.

Amerikkalaiset jalkapallon ystävät ovat usein poliittisesti liberaaleja, jotka ovat kiinnostuneita avoimesta yhteistyöstä muun maailman kanssa. Monet heistä ovat rannikoiden kosmopoliitteja, jotka hakevat kulturaaliset siteensä ennemmin Euroopasta kuin keskilännestä.

Konservatiiveille jalkapallo edustaa wanhaa Eurooppaa ja korruptoitunutta Etelä-Amerikkaa. Heille laji on hidas sekä epärehellisyyden läpitunkema kuin wanha maailma itse filmaamisineen, sukelluksineen, sekä tuomarille valittamisineen.

Amerikkalainen jalkapallo on kuin modernin korporatiivisen kapitalismin pienoismalli. Joukkueen jokaisella jäsenellä on oma tarkkaan määritelty tehtävänsä. Leegio valmentajia suunnittelee pelistrategiat huolellisesti, yksi muutaman sekunnin kestävä pelitapahtuma kerrallaan. Pelit on tauotettu mainoksia suosivaan tapaan.

Eurooppalainen jalkapallo edustaa luovaa kaaosta. Sen optimistinen liikkuvuus sekä liukuvat roolit ovat vieraita konsepteja amerikkalaisten pelien tarkoille vastuualueille. Amerikkalaiset joukkueet rakentuvat kokoelmasta yksilöitä.

Kun amerikkalainen oikeisto kritisoi jalkapalloa, se kritisoi myös multilateralismia ja kansainvälistä yhteistyötä. Vetäytyminen neljän suuren (baseball, amerikkalainen jalkapallo, koripallo, jääkiekko) amerikkalaisen lajin pariin on tietoisen isolationistinen veto.

Soundtrack: The Tubes, Sports Fans.

PS. Thinkprogress-sivusto on koonnut mittavan listan jalkapallon vastaisia kommentteja oikeistolaisilta tarkkailijoilta.