Jääkiekko ja rasismi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eilen päättyi NHL-pleijareiden tähän asti jännittävin ottelusarja. Boston-Florida meni seitsemänteen peliin, ja lopullinen ratkaisu tuli vasta jatkoajalla. Floridan afrokanadalainen hyökkääjä Joel Ward sohaisi kiekon maaliin ja Bostonin kesälomalle.

Bostonin fanit olivat ymmärrettävästi pettyneitä, mutta joillakin raivo keitti pahasti yli, suuntautuen Wardin ihonväriin. Twitter täyttyi pian kymmenistä päivityksistä, joissa Bostonin fanit solvasivat Wardin rotua törkeimmin mahdollisin sanankääntein.

Rasismi on valitettava osa jääkiekon marginaalikulttuuria. Monet rasistit pitävät lajia valkoisten urheilijoiden viimeisenä linnakkeena, ja mustilla pelaajilla on ollut ajoittain vaikeuksia saada ansaitsemaansa kunnioitusta fanien rasistiselta osastolta.

Vierailin 1990-luvun alussa Birmingham, Alabamassa katsomassa farmiliigassa pelaavan kaverini peliä. Katsomo oli miltei täynnä. Kommentoidessani Birminghamin yllättävää lätkäkulttuuria, vieressäni istunut Alabaman isäntämies valisti meikäläistä: ”Ihmiset ovat kyllästyneitä maksamaan rahaa nähdäkseen neekereiden pelaavan.”

Muutama vuosi sitten keskustelin jääkiekon rasismista Georges Laraquen kanssa. Hän kertoi kuulleensa junnuikäisenä pelaajana jatkuvasti, toisten pelaajien vanhemmilta, että ”tämä on valkoisten poikien peli, mene kotiin!” Kommentit onneksi vähenivät, kun Laraque nousi ammattilaissarjoihin ja NHL:n.

Jääkiekko on edelleen valtaosin valkoinen laji, verrattuna esimerkiksi afroamerikkalaisten dominoimiin amerikkalaiseen jalkapalloon ja koripalloon. Lajin vahvimmat alueet, eli Eurooppa, Kanada, sekä Yhdysvaltain Uusi Englanti sekä Ylempi Keskilänsi, ovat valtaosin valkoisten asuttamia, ja demografia näkyy NHL:ssä.

NHL on tehnyt kiitettävästi työtä tehdäkseen lajia suositummaksi vähemmistöjen parissa, ja varsinkin Kanadasta on viime vuosina tullut runsaasti tasokkaita tummapintaisia pelaajia. Myös katsomoista löytyy yhä enemmän afroamerikkalaisia faneja, kuten satunnainen vilkaisu Atlanta Thrashersin (R.I.P.) lehtereihin osoitti.

Silti, laji on kiistattomasti houkutellut myös rasisteja, kuten mainitsemani alabamalainen isäntämies, jotka haluavat katsoa valkoisia pelaajia, ja jotka pitävät jääkiekkoa ”valkoisena” lajina. Bostonilaisten twitter-kommentit ovat muistutus tämän surkean ja surullisen ryhmän olemassaolosta. Toivottavasti Boston Bruins tekee rajusti töitä vetääkseen selvän ja julkisen eron tähän paukapää-kuoroon.

Suomalaisten maahanmuuttajien lapset ovat ilmeisesti yhä useammin löytäneet tiensä paitsi jalkapallokentille, mutta myös kiekkokaukaloihin. Toivottavasti suomalainen kiekkokansa on varautunut hyvään asennekasvatukseen sekä pelaajien että heidän vanhempiensa suhteen. Muuten muutamat taulapäät pääsevät pilaamaan hienon lajin sekä sen kannattajien maineen.

Soundtrack: Dave Schultz, Penalty Box.