Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Ja seuraava presidentti on…

Marko Maunula
Blogit Americana 7.9.2012 16:30

Republikaanien ja demokraattien puoluekokoukset ovat ohi. Puheet on pidetty ja strategiat määritelty. Nyt tiedämme, miten puolueet aikovat voittaa Valkoisen talon sekä kontrollin Kongressista.

Demokraatit ovat nyt vuorollaan määritelleet sanomansa ja ehdokkaansa. Michelle Obama esitteli Barack Obaman ihmisenä, Bill Clinton summasi Obaman ja demokraattien saavutukset, Joe Biden painotti Obaman taitoja johtajana ja Obama itse piirsi kartan tulevaisuuteen sekä määritteli toisen kautensa. Muut puhujat täydensivät kuvan summaamalla demokraattien vaalistrategian sekä puolueen keskeiset ideat ja argumentit.

Demokraatit lähtevät kampanjaansa toitottamalla parempia aikoja, jotka odottavat nurkan takana. He painottavat pysyttäytymistä Obaman strategiassa, rummuttavat Obaman saavutuksia autoteollisuuden pelastamisesta terveydenhoidon reformiin, finanssimarkkinoiden säätelystä Osama bin Ladenin tappamiseen. ”Kiitos Obaman, bin Laden on kuollut ja General Motors on elossa,” Biden kiteytti kampanjan keskeisen viestin.

Republikaanit painottavat omassa kampanjassaan valtion menojen leikkaamista. Valitsemalla Paul Ryanin varapresidentikseen, Mitt Romney myös päätti rakentaa kampanjansa kulukurin varaan. Romney lupaa mittavia veroleikkauksia, vielä suurempia leikkauksia valtion menoihin, sekä valtavia lisäyksiä armeijan budjetteihin.

Vielä reilu kuukausi sitten Romneyn kampanja pyrki rakentamaan vaaleista kansanäänestyksen Obamasta. Kampanja ei toiminut, sillä äänestäjät pitävät Obamasta enemmän kuin Romneysta, ja he eivät halunneet ostaa sikaa säkissä. Nyt kampanja keskittyy Obaman kritisointiin, kulukuriin, sekä kevyesti muokkaillun Ryanin budjettiehdotuksen ajamiseen. Suuret linjat ovat selvillä, mutta Romneyn kampanja on edelleen erittäin hiljaa ehdotustensa yksityiskohdista.

Veikkaan, että marraskuun voittaja on Barack Hussein Obama.

Ensiksi, amerikkalaiset pitävät Obamasta persoonana huomattavasti enemmän kuin Romneysta. Myös poliittiset vastustajat myöntävät, että Obama on mukava kaveri, hyvä aviomies ja isä sekä parhaimmillaan hauska ja terävä jannu. Romney on puolestaan robottimaisen jäykkä, herraskainen multimiljonääri, jolla on selviä vaikeuksia luoda kontaktia amerikkalaisten tavisten kanssa.

Toisekseen, Obama on taitava ja rutinoitunut kampanjoija, joka nauttii vahvasta kotikenttäedusta. Hänen poliittinen koneistonsa on hyvin rahoitettu, tehokas ja taistelussa testattu organisaatio, joka hallitsee sekä runouden että proosan. Obaman tiimi on oppinut lyömään lujaa, kuten viime kuukausien mainoskampanjat ovat osoittaneet, ja sen ruohonjuurikoneisto taisteluosavaltioissa on tehokas.

Lopuksi, demokraatit näyttävät onnistuneen kisan asettamisessa Bush vastaan Obama -kehyksiin. Romneyn kampanja painottaa veroleikkauksia ja säännöstelyn purkamista, eli pitkälti George W. Bushin vuoden 2000 agendaa. Amerikkalaisten poliittinen muisti on lyhyt, mutta ei aivan näin lyhyt. Romneyn kampanjan konkretian puute pelottaa monia äänestäjiä sekä avaa Romneyn helpoille hyökkäyksille.

Kisasta tulee hieman tasaisempi kuin viime vaaleista, mutta Obama voittaa noin 40 electoral college -äänen marginaalilla.

Soundtrack: Steely Dan, Show Biz Kids.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Mistähän osoitteesta löytyisi presidentti Barack Obaman pitämä puhe kokonaisuudessaan?

Kiitos Marko, ja hyvää viikonloppua sinne presidentinvaalin odotuksen varmaankin piristämään Dallasiinkiin. En ole vielä koskaan kaupungissa piipahtanut, jotenka en pysty arvioimaan suuntiakaan mikä olisi siellä ja Texasissa ylipäätään kansalaisten suhde kummankin ehdokkaan suuntaan. Mutta tärkeintä lienee siellä ihmisillä versova toivo ja usko lopultakin parempiin aikoihin vuosien taloudellisen ja henkisen depression jälkeen.

Yhteen kohtaan puuttuisin. Kyllä Obaman kampanjallakin rahaa on, mutta Romneyn kampanja on saamassa pienen yliotteen taloudellisesti. Obaman kampanja mainosti etupainoisesti, Romneyn mainokset vasta tällä viikolla alkaneet täydellä teholla, jos oikein olen lukenut. Paljonko mainokset sitten merkitsevät? Sanoisin että eivät todennäköisesti aivan tarpeeksi jotta Romneylla olisi hyvät mahdollisuudet päästä tasoihin Obaman kanssa. Uudet ja vanhat esiinnousevat asiat viimeisen kahden kuukauden aikana ovat todennäköisesti tärkeämpiä – joita mainoksilla voidaan sitten yrittää tukea tai laimentaa. Kuten totesit, Obaman haaste on saada ihmiset tosiaankin uskomaan että parempaa on tulossa vaikka sitä ei kuukausittaisista työtilanneraporteista vielä hyvällä halullakaan nähdä. Talous!

M.M: ”Veikkaan, että marraskuun voittaja on Barack Hussein Obama.”

Samaa veikkaan minäkin, jos ei mitään yllättävää tapahdu. En ole kovin vakuuttunut Obamankaan ohjelmasta, mutta se luultavasti vetoaa enemmän taviksiin kuin Romneyn ohjelma. Obama toki myös päihittänee Romneyn tulevissa väittelyissä retorisesti lahjakkaampana.

Kirjoituksessa on lievästi sanoen astian makua. Obama pystyisi tuskin edes tekemään mitään sellaista, mikä saisi Maunulan lyömään rumpua tai edes lyömään vetoa jonkun toisen ehdokkaan puolesta. Sen verran voin sanoa, että kyllä on aikoihin eletty, jos amerikkalaiset lahjoittavat jatkokauden homoavioliittoja julkisesti kannattavalle kaappisosialistille. Kuten sanonta kuuluu: Fool me once… Mitä onkaan tapahtunut niille yrittämiseen ja kovaan työntekoon perustuville arvoille, jotka tekivät USA:n taloudesta yhden maailman dynaamisimmista? Luja usko ja arvostus yrittäjyyttä kohtaan on suorastaan tatuoitu amerikkalaiseen geeniperimään, joten lahjoittavaisitko he jatkokauden miehelle, joka suopeimmillaankin suhtautuu yrityksiin kuin keritsijä lampaaseen? MItä järkeä vaaliväittelyissä ja substanssikysymyksissä edes on, jos virka lankeaa käytännössä automaattisesti sille, joka jollakin tavoin vain tuntuu kaverina mukavimmalta? Romney sanoi eräässä kampanjapuheessaan jotain sen kaltaista, että Obama hyökkää menestystä vastaan, joten Obaman aikana menestystä myös saadaan vähemmän. Jos pyrkii kaikin tavoin luomaan ilmapiiriä, joka jo ennestään sakkaavassa taloustilanteessa tekee yrityksistä entistä varovaisempia, onko mikään ihmekään, että USA:ssa työmarkkinat eivät vedä ja valtionvelka vain kasautuu?

Kuinkahan sotaiseksi USA muuttukaan Rommin aikana kuin rauhanmies Obamakin kalisuttelee aseita. Riippumatta pressasta USA menettää johtavaa asemaansa kaikilla sektoreilla, kun kansallisesti ajattleva porvaristo keinottelee veroilla ja etsii halvemman tuotannon maita maailmalta ajaen sinihaalariset työttömiksi,köyhiksi ja narkkareiksi. Kiinan porvaristo on kansallista ja vetävät kotiinpäin kaikilla tasoilla eli välittävät omista kansalaisistaan. Valtionvelka on käsittämätöntä ja demari Obama on valmis tuhlaamaan eikä taida se Rommikaan olla sen parempi, varmaan panisi rahoja sotimisiin.