Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Ja seuraava presidentti on…

Blogit Americana 7.9.2012 16:30
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanien ja demokraattien puoluekokoukset ovat ohi. Puheet on pidetty ja strategiat määritelty. Nyt tiedämme, miten puolueet aikovat voittaa Valkoisen talon sekä kontrollin Kongressista.

Demokraatit ovat nyt vuorollaan määritelleet sanomansa ja ehdokkaansa. Michelle Obama esitteli Barack Obaman ihmisenä, Bill Clinton summasi Obaman ja demokraattien saavutukset, Joe Biden painotti Obaman taitoja johtajana ja Obama itse piirsi kartan tulevaisuuteen sekä määritteli toisen kautensa. Muut puhujat täydensivät kuvan summaamalla demokraattien vaalistrategian sekä puolueen keskeiset ideat ja argumentit.

Demokraatit lähtevät kampanjaansa toitottamalla parempia aikoja, jotka odottavat nurkan takana. He painottavat pysyttäytymistä Obaman strategiassa, rummuttavat Obaman saavutuksia autoteollisuuden pelastamisesta terveydenhoidon reformiin, finanssimarkkinoiden säätelystä Osama bin Ladenin tappamiseen. ”Kiitos Obaman, bin Laden on kuollut ja General Motors on elossa,” Biden kiteytti kampanjan keskeisen viestin.

Republikaanit painottavat omassa kampanjassaan valtion menojen leikkaamista. Valitsemalla Paul Ryanin varapresidentikseen, Mitt Romney myös päätti rakentaa kampanjansa kulukurin varaan. Romney lupaa mittavia veroleikkauksia, vielä suurempia leikkauksia valtion menoihin, sekä valtavia lisäyksiä armeijan budjetteihin.

Vielä reilu kuukausi sitten Romneyn kampanja pyrki rakentamaan vaaleista kansanäänestyksen Obamasta. Kampanja ei toiminut, sillä äänestäjät pitävät Obamasta enemmän kuin Romneysta, ja he eivät halunneet ostaa sikaa säkissä. Nyt kampanja keskittyy Obaman kritisointiin, kulukuriin, sekä kevyesti muokkaillun Ryanin budjettiehdotuksen ajamiseen. Suuret linjat ovat selvillä, mutta Romneyn kampanja on edelleen erittäin hiljaa ehdotustensa yksityiskohdista.

Veikkaan, että marraskuun voittaja on Barack Hussein Obama.

Ensiksi, amerikkalaiset pitävät Obamasta persoonana huomattavasti enemmän kuin Romneysta. Myös poliittiset vastustajat myöntävät, että Obama on mukava kaveri, hyvä aviomies ja isä sekä parhaimmillaan hauska ja terävä jannu. Romney on puolestaan robottimaisen jäykkä, herraskainen multimiljonääri, jolla on selviä vaikeuksia luoda kontaktia amerikkalaisten tavisten kanssa.

Toisekseen, Obama on taitava ja rutinoitunut kampanjoija, joka nauttii vahvasta kotikenttäedusta. Hänen poliittinen koneistonsa on hyvin rahoitettu, tehokas ja taistelussa testattu organisaatio, joka hallitsee sekä runouden että proosan. Obaman tiimi on oppinut lyömään lujaa, kuten viime kuukausien mainoskampanjat ovat osoittaneet, ja sen ruohonjuurikoneisto taisteluosavaltioissa on tehokas.

Lopuksi, demokraatit näyttävät onnistuneen kisan asettamisessa Bush vastaan Obama -kehyksiin. Romneyn kampanja painottaa veroleikkauksia ja säännöstelyn purkamista, eli pitkälti George W. Bushin vuoden 2000 agendaa. Amerikkalaisten poliittinen muisti on lyhyt, mutta ei aivan näin lyhyt. Romneyn kampanjan konkretian puute pelottaa monia äänestäjiä sekä avaa Romneyn helpoille hyökkäyksille.

Kisasta tulee hieman tasaisempi kuin viime vaaleista, mutta Obama voittaa noin 40 electoral college -äänen marginaalilla.

Soundtrack: Steely Dan, Show Biz Kids.