Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Isot pinnat Hillarylle!

Blogit Americana 31.10.2009 10:35
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ulkoministeri Hillary Clintonin vierailu Pakistaniin on ollut merkittävä diplomaattinen vedenjakaja. Clintonin lausunnot palauttivat rehellisyyden maiden väliseen keskusteluun.

Puhuessaan pakistanilaisille al-Qaidan operaatioista maassa, Clinton sanoi ääneen sen, mitä monet amerikkalaiset ovat epäilleet jo vuosia: ”Minun on vaikea uskoa, ettei kukaan teidän hallituksestanne tiedä missä he (terroristit) ovat, eivätkä kykenisi tuhoamaan heitä jos hallitus todella niin haluaisi.”

Pakistanin hallinnolle lausunto jättää erittäin vähän liikkumavaraa: heidän on myönnettävä joko olevansa valehtelijoita tai epäpäteviä. Clinton nosti yhdellä lauseella isäntänsä seinälle ja vaatii heiltä joko rehellisyyttä tai tehostettuja toimia.

Clintonin lausunto osoitti pari tärkeää tekijää koskien Obaman hallinnon ulkopolitiikkaa. Ensiksi, amerikkalaisten kärsivällisyys on lopussa. Toiseksi, amerikkalaiset ovat vihdoinkin valmiita kritisoimaan ja haastamaan ”ystävänsä” alueella.

Monet kommentaattorit ja jopa humoristit ovat vuosia muistuttaneet, että 911-terroristit eivät tulleet Irakista vaan pääosin Saudi-Arabiasta: ”Me hyökkäsimme väärään osoitteeseen.”

Läpi vuosikymmenten Yhdysvallat on luottanut prokrustesilaisten petikavereiden politiikkaan Lähi-Idässä. Alkaako kylmän sodan reaalipolitiikan seurauksena syntynyt ”hyvien” hallintojen väärinkäytösten sietäminen vihdoinkin loppua?

Clintonin lausunto iski suoraan alueen ongelmien sydämeen. Toivottavasti avaus ei lopu tähän. Saudi-Arabian suhde ääri-islamismia opettaviin madrassoihin olisi myös syytä nostaa avoimeen keskusteluun. Sama koskee Israelin siirtokuntapolitiikkaa.

Clinton näyttää olevan hyvässä vedossa. Obaman kannattaisi ryhtyä buukkaamaan hänelle toista kiertuetta saman tien.

Soundtrack: Aaron Neville, Tell It Like It Is.