Isolationismi hiipuu mutta ei katoa: Joe Biden rakentaa uutta ulkopolitiikkaa sisäpoliittisessa painekattilassa

Joe Biden on kylmän sodan liberalismin kasvatti.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ulkopolitiikan osalta presidentti Joe Biden on kylmän sodan liberalismin kasvatti.

Toisen maailmansodan jälkeen johtavat demokraatit uskoivat sisäpoliittikan reformien ja ulkopolitiikan vankan antikommunismin yhdistämiseen. He uskoivat, että rasististen rakenteiden purkaminen kotona oli elintärkeää, jotta ulkopolitiikka voisi menestyä.

Jo 1940-luvulta alkaen Yhdysvallat kannusti eurooppalaisia purkamaan vanhat kolonialistiset imperiuminsa. Kylmän sodan liberaalit tiesivät, että Yhdysvaltojen ja sen läntisten liittolaisten räikeä rasismi puski itsenäistyneitä Aasian ja Afrikan valtioita Neuvostoliiton leiriin.

Sekä demokraatit että republikaanit olivat sitoutuneita kylmään sotaan. Toisin kuin miljoonat sinisilmäiset eurooppalaiset vasemmistolaiset, heidän amerikkalaiset aatetoverinsa tiedostivat kommunismin totalitäärisen ja anti-liberaalin olemuksen.

Harry S. Truman, John F. Kennedy ja Lyndon B. Johnson olivat kylmän sodan liberalismin lipunkantajia. Kotirintamalla he puskivat kansalaisoikeuksia ja rakensivat amerikkalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, mutta Truman myös lähetti Yhdysvallat Korean sotaan, Kennedy ja Johnson sitoutuivat Vietnamiin.