Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Isis, islam ja Eurooppa

Blogit Americana 12.8.2014 09:40
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvallat aloitti pommituskampanjan Isis-terroristeja vastaan viikonvaihteessa. Kasvaako lännen rooli arabimaailman sisällissodassa?

Arabimaailman kriisi syvenee. Arabikevään optimismi on kuihtunut, ja nyt alue Libyasta Irakiin näyttää olevan yhä pahenevan islamilaisen sisällissodan kynsissä, kun islamilainen maailma taistelee suhtautumisestaan modernisaatioon. Konfliktin kaukaisempia etäpesäkkeitä löytyy myös Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Militantit islamistit yrittävät valtaan Libyassa. Egyptissä armeija otti vallan, kun presidentti Morsi keskitti valtaa omiin käsiinsä ja ryhtyi (arvostelijoiden mukaan) ajamaan islamistista vallankaappausta. Syyrian sisällissota on nyt läikkymässä naapurimaihin, ennen kaikkea Irakiin.

Isis (Irakin ja Syyrian islamilainen valtio) on saartanut noin 40 000 jesidiä Irakin Sinjarvuorille, luvaten tappaa jokaisen jesidi-uskonnon harjoittajan, joka ei suostu kääntymään islamiin. Isis on myös ajanut kodeistaan noin 200 000 irakilaista kristittyä, samoin murhanhimoisin uhkauksin.