Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Isis haluaa sotaa – annetaan se heille!

Marko Maunula
Blogit Americana 15.11.2015 19:45
Monet ystäväni ja kollegani ovat sanoneet, kuinka lännen ei pitäisi reagoida Pariisin iskuihin väkivallalla, koska Isis haluaa juuri konfliktin eskaloitumista. Itse sanon, että jos Isis haluaa laajempaa sotaa demokraattista, sivistynytta maailmaa vastaan, annetaan se heille! Myös Hitler halusi sotaa...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Roger Cohen ehdotti New York Timesissa, että Pariisin hyökkäys pitäisi katsoa North Atlantic Treatyn viidennen artiklan tarkoittamaksi hyökkäykseksi Natoa vastaan.

Jos omien länsimaisten arvojen puolustaminen tarkoittaa Erdoganin ja Assadin halailua kameroiden edessä niin vähän pahalta tuntuu.

Ilmeisesti Natoon kuuluvia maita ja Venäjä osallistuu jatkossa Syyriassa Isisin halitsemien alueiden pommittamiseen. Isisin ns. kalifaatti on nyt ainakin jaettu kahtia Sinsarin kohdalta. Isis ei voi voittaa Syyriassa eikä Irakissa, jos eri osapuolet, yhtenä voimakkaimpana kurdijoukot, valtaavat uusia alueita. Sekä Irakin shiahallituksen että Assadin sunnihallituksen armeijat eivät ole yksin kyenneet voittamaan Isisiä. Venäjä ja Ranska todennäköisesti esiintyvät yhdessä Isistä vastaan; Ranska ei kuitenkaan voi mitenkään tukea Assadia eikä USA:kaan.

USA: ja muunkin lännen tukemat kapinalliset ovat hajanaista ja tällä hetkellä häviöllä Syyriassa Assadin hallintoon nähden.

Assa pitää saada sivuun Syyriassa, mutta mitään halitusta ei voi perustaa ilman sunneja ja kurdeja. Irakissa jätettiin sunnit syrjään Saddamin syrjäyttämisen jälkeen. Siinä luotiin pohjaa Isiksen syntymiseen Irakissa.

Demokratiaan ei ole vientitavaraa, minkä Irak osoitin selvästi. Ei Venäjään tullaan pysty pitämään Assadia vallassa, kun tällä ei ole mitään enemmistöä kansalaisten kannattamana. Näitä hajonneita valtioita on nyt ainakin neljä: Somalia, Afganistan, Syyria ja Irak. Demok-
ratiaa niin mihinkään ei (ainakaan heti) saada, mutta rauha jo ratkaisisi paljon.

Isis haluaa sotaa ja varmasti saa toivomansa. Talibanit ja Somalian Al Saabab ovat paljossa samanlaisia. Pitää silti miettiä, mitä muta noissa maissa tarvitaan kuin lyijyä. Ainakin ruokaa, lapsille koulunkäyminen ja aikuisille työtä. Asunnot kun vielä saadaan kuntoon, muu järjestyisi sekin. Sotien jälkeenpäin onkin alettu rakentaa; niin meillä toisen maailmansodan jälkeen, myös muualla tuolloin.

Pelkällä sodalla eivoi kuin repiä lisää eikä se ratkaise mitään lopullisesti.