Irving Kristol, 1920-2009

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Irving Kristol, eräs modernin konservatismin merkittävimpiä ajattelijoita, on kuollut. Kristol oli eräs neokonservatismin oppi-isiä.

Kuten monet muutkin varhaiset neokonservatiivit, Kristol aloitti poliittisen taipaleensa äärivasemmistossa, trotskilaisen älymystön riveissä. Toisen maailmansodan sotareissun jälkeen Kristol aloitti tasaisen oikeistolaistumisen, johtaen lopulta jäsenyyteen republikaanisessa puolueessa.

Trotskilaisuus ei koskaan kadonnut täysin Kristolin maailmankuvasta. Vanha usko maailmanvallankumoukseen vaihtui uskoon demokratian levittämisestä vaikka asein. Idea ja ideologia oli vahvempi voima kuin humanistinen individualismi. Uudessa filosofiassa Yhdysvallat oli demokratian airut ja arsenaali, jonka tehtävä oli levittää sanan- ja markkinoiden vapautta ympäri maailmaa.

Mies levitti sanomaansa lukuisten älymystöjulkaisujen sivuilla, New York Universityssa, sekä American Enterprise Institute -think tankissa. Hän oli tuottelias ja terävä ajattelija, joka inspiroi kokonaisen sukupolven uusia neokonservatiiveja.

George W. Bush ja hänen tukiryhmänsä olivat vahvasti Kristolin ideologian pauloissa. He puolustivat hyökkäystä Irakiin kristolilaisin argumentein. Kristol itse ei juurikaan kommentoinut sotaa puoleen tai toiseen.

Kristol oli 89.

Soundtrack: Allen Ginsberg, Kaddish.