Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Irving Kristol, 1920-2009

Marko Maunula
Blogit Americana 19.9.2009 19:18

Irving Kristol, eräs modernin konservatismin merkittävimpiä ajattelijoita, on kuollut. Kristol oli eräs neokonservatismin oppi-isiä.

Kuten monet muutkin varhaiset neokonservatiivit, Kristol aloitti poliittisen taipaleensa äärivasemmistossa, trotskilaisen älymystön riveissä. Toisen maailmansodan sotareissun jälkeen Kristol aloitti tasaisen oikeistolaistumisen, johtaen lopulta jäsenyyteen republikaanisessa puolueessa.

Trotskilaisuus ei koskaan kadonnut täysin Kristolin maailmankuvasta. Vanha usko maailmanvallankumoukseen vaihtui uskoon demokratian levittämisestä vaikka asein. Idea ja ideologia oli vahvempi voima kuin humanistinen individualismi. Uudessa filosofiassa Yhdysvallat oli demokratian airut ja arsenaali, jonka tehtävä oli levittää sanan- ja markkinoiden vapautta ympäri maailmaa.

Mies levitti sanomaansa lukuisten älymystöjulkaisujen sivuilla, New York Universityssa, sekä American Enterprise Institute -think tankissa. Hän oli tuottelias ja terävä ajattelija, joka inspiroi kokonaisen sukupolven uusia neokonservatiiveja.

George W. Bush ja hänen tukiryhmänsä olivat vahvasti Kristolin ideologian pauloissa. He puolustivat hyökkäystä Irakiin kristolilaisin argumentein. Kristol itse ei juurikaan kommentoinut sotaa puoleen tai toiseen.

Kristol oli 89.

Soundtrack: Allen Ginsberg, Kaddish.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Olen aina ollut siinä käsityksessä, että tämän artikkelin avainsanan oikea muoto on ’konservativismi’.

Nähtäväksi jää miten ruåtsi,jossa ei ole neokonservatiiveistä tietoakaan,aikoo uudelleen demokratisoida Malmön alueen. Youtuben perusteella alue on vahvasti sekä humanistien ja individualistien hallussa ja sanoisinko jopa temmellyskenttä..(pakkovalta näkyy olevan alakynnessä valojen ahkerasta vilkuttamisesta huolimatta)kysymys on mitenkä nämä voimat saadaan yhdistettyä humanistiseksi individualismiksi?