Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Irlanti: laissez faire –jengin Neuvostoliitto

Blogit Americana 25.11.2010 15:21
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eräs Neuvostoliiton kaatumisen nautittavimmista sivujuonista oli vanhojen kommunistien tökkiminen. Jotkut myönsivät olleensa väärässä, toiset tajusivat jopa hävetä, mutta muutamat tosiuskovat tuomitsivat todellisuuden tiukoin sanoin. Teoria oli täydellinen, mutta toteutus petti!

Irlannista on kehittymässä laissez faire -jengin ja itävaltalaisen koulukunnan versio Neuvostoliitosta. Vielä pari vuotta sitten radikaalit oikeistolaiset kommentaattorit kilpailivat ylisanoista kehuessaan Irlantia. Radikaalit veroleikkaukset ja säännöstelyn purku olivat tehneet Irlannista onnelan, jonka esimerkin seuraaminen johtaisi koko maailman kohti nirvanaa.

Entä nyt? Älykkäät teoreetikot ovat antaneet mea culpansa, myöntäen teorian itseään säätelevistä markkinoista olleen väärä, kuten Alan Greenspan kongressin edessä pari vuotta sitten. New Yorkerin haastattelemat Chicagon yliopiston taloustieteilijät myös tunnustivat, että heidän teoriansa vaativat ainakin osittaista tarkastusta. Pari jäljellä olevaa tosiuskovaa kuulostivat yhtä tasapainoisilta ja vakuuttavilta kuin kommunismin iloja saarnaava palopuhuja Berliinin muurin raunioilla.

Jonathan Chaitilla on pitkä muisti ja erittäin veemäinen arkisto. Mies on listannut blogissaan best of -tarinat Irlannin ihanuudesta vuosien saatosta, sekä uudet yritykset sälyttää Irlannin ongelmat säännöstelyn ja valtion harteille. Teoria on täydellinen! Ihmiset, maailma, ja todellisuus ovat väärässä!

Soundtrack: Discharge, Free Speech for the Dumb.