Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Irlanti: laissez faire –jengin Neuvostoliitto

Marko Maunula
Blogit Americana 25.11.2010 15:21

Eräs Neuvostoliiton kaatumisen nautittavimmista sivujuonista oli vanhojen kommunistien tökkiminen. Jotkut myönsivät olleensa väärässä, toiset tajusivat jopa hävetä, mutta muutamat tosiuskovat tuomitsivat todellisuuden tiukoin sanoin. Teoria oli täydellinen, mutta toteutus petti!

Irlannista on kehittymässä laissez faire -jengin ja itävaltalaisen koulukunnan versio Neuvostoliitosta. Vielä pari vuotta sitten radikaalit oikeistolaiset kommentaattorit kilpailivat ylisanoista kehuessaan Irlantia. Radikaalit veroleikkaukset ja säännöstelyn purku olivat tehneet Irlannista onnelan, jonka esimerkin seuraaminen johtaisi koko maailman kohti nirvanaa.

Entä nyt? Älykkäät teoreetikot ovat antaneet mea culpansa, myöntäen teorian itseään säätelevistä markkinoista olleen väärä, kuten Alan Greenspan kongressin edessä pari vuotta sitten. New Yorkerin haastattelemat Chicagon yliopiston taloustieteilijät myös tunnustivat, että heidän teoriansa vaativat ainakin osittaista tarkastusta. Pari jäljellä olevaa tosiuskovaa kuulostivat yhtä tasapainoisilta ja vakuuttavilta kuin kommunismin iloja saarnaava palopuhuja Berliinin muurin raunioilla.

Jonathan Chaitilla on pitkä muisti ja erittäin veemäinen arkisto. Mies on listannut blogissaan best of -tarinat Irlannin ihanuudesta vuosien saatosta, sekä uudet yritykset sälyttää Irlannin ongelmat säännöstelyn ja valtion harteille. Teoria on täydellinen! Ihmiset, maailma, ja todellisuus ovat väärässä!

Soundtrack: Discharge, Free Speech for the Dumb.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Irlannilla on pitkä historia huijarivaltiona EU:ssa ja tukien lypsäjänä. Irlannin pankeissa on yli 400 miljardin euron luottotappioriski CDO ja CDS derivatiiveista. Mihin nämä toxic assetit piilotetaan ? !
Lähde: Englantilainen analyytikko Al Jazeerassa eilen.

Tää ei liity tähän asiaan millään tavoin, mutta ajattelin vain kysyä, Marko! Kun nyt Suomessa puhutaan runsaasti suomibrändistä, niin minkälainen Suomen brändi on Yhdysvalloissa. Tarkoitan mitä asioita amerikkalaisille tulee Suomesta ja suomalaisista ensimmäisenä mieleen, vai onko Suomi vieläkin tuntematon suurimmalle osalle amerikkalaisista.

Wille: Huonolla tunnettavuudella on etunsa, sillä suomalaisuudella ei sinänsä ole sidottua imagoa amerikkalaisten mielissä. Mielikuvat Suomesta ja suomalaisuudesta riippuvat yksilön näkökulmista. Nuorelle metallikansalle Suomi on kiehtova ja eksoottinen metallin Mekka; erämaa-elämän ystävät tuntevat Suomen Rapalan uistimista ja Suunnon kelloista sekä muista retkeilytyökaluista; sijoittajat tuntevat Nokian sekä high-techin; ja opetusalan ammattilaiset suomalaisen koululaitoksen. Varsinaista brändiä tai vahvaa mielikuvaa Suomesta ei amerikkalaisissa mielissä enää ole, varsinkin kuin sukupolvi joka tunsi Talvisodan sekä Suomen maineen velkansa maksajana on siirtymässä ajasta ikuisuuteen.

Irlannissa kuten sitä ennen USA:ssa ja tänä peli-iltana ensimmäisenä maailmassa Suomessa jo 20 vuotta sitten pelattiin sovellettua pankkiiripokeria: bluffattiin, että pottiin laitettu raha oli käypää rahaa, mutta sitten pankkien taseista löytyikin löytyikin luovasti kehitettyjä sijoitustuotteita. Fiksuimmat olivat lopettaneet pelin ajoissa niin kuin ammattipelurit aina tekevät, ollessaan reilusti voitolla.
Nykyään varmaan ei enää voikaan puhua kasinotaloudesta, rulettiinhan pelimerkit joutuu ostamaan rahalla, ja jos häviää velkarahat, joutuu velan ottanut peluri itse maksamaan. Pankkiiripokerissa on toisin, voittoisat pelurit osaavat bluffata oikeassa paikassa. Tässä talousjärjestelmässä on aina varma maksajakin, niin oli Suomessa, niin on USA:ssa ja niin on Irlannissa ja ties missä kaikissa. Kuka? Katso peiliin!