Iranin pokeri, lännen nuorallatanssi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Iran pelaa kovaa pokeria. Ilmoitus Iranin osallistumisesta Venezuelan ydinohjelmaan sekä tuoreet ohjuskokeet osoittavat Iranin johdon haluavan nostaa panoksia, aivan viime viikon salainen ydinvoimala -paljastuksen vanavedessä.

Voimanosoitukset ovat usein heikkouden merkkejä. Iranin hallitus on melko ahtaassa kolossa, niin sisä- kuin ulkopoliittisestikin.

Viime vaalit johtivat mellakoihin sekä islamilaisen ohjatun demokratian kritiikkiin. Iranin nuori sukupolvi, älymystö, sekä suuri osa keskiluokkaa osoittivat avoimesti mieltään johdolle, joka haastaa riitaa lännen kanssa, säheltää talousasioissa, sekä kunnostautuu kulttuurin alalla lähinnä holokaustin kieltävien huuhaa-seminaarien järjestäjänä.

Kansainvälisellä foorumilla Barack Obaman ulkopolitiikka on erittäin taitavasti kaventanut Iranin vetovoimaa ja poliittista liikkuma-alaa. Miehen kädenojennus islamilaisen maailman suuntaan on heikentänyt Iranin epämääräisiä toiveita islamilaisen maailman johtajuudesta.

Talibanilaisen fanatismin, Irakin shiia-sunni riitojen, kansainvälisen laman, sekä rauhaa hierovan Amerikan aikakaudella Iranin riitaisa politiikka ei inspiroi Lähi-Itää. Obaman Iran-politiikka on toiminut erinomaisesti, kuten jopa jotkut konservatiivit ovat joutuneet myöntämään.

Olonsa uhatuksi tuntevat despootit ovat vaarallisimpia despootteja. Iranin hallituksen päällimmäinen halu on pysyä vallassa. Se vaikuttaa uskovan, että ulkopoliittinen jännite palvelee sen etuja yhdistämällä kansan hallituksen taakse.

Yhdysvaltain johtama läntinen maailma joutuu nyt asettamaan sanansa varovasti. Iranin mahdollinen ydinaseohjelma on pysäytettävä, piste. Toisaalta liian aggressiivinen käytös saattaa tuhota orastavan iranilaisen liberalismin sekä tiivistää kansakunnan rivit. Hyville diplomaattisille ideoille olisi nyt käyttöä.

Soundtrack: Robyn Hitchcock, Uncorrected Personality Traits.