Iranin Amerikka-kuva remontissa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Iran virallinen kuva ”Suuresta saatanasta” vaatii uudistusta. Barack Obaman nousu presidentiksi, hänen tarjoamansa kädenojennus, televisiopuhe Iranin kansalle, sekä Kairon puhe ovat pakottaneet Iranin hallinnon miettimään suhdettaan Amerikkaan.

George W. Bushin hallinnon tinakorvainen absolutismi palveli mullahien etuja. Yhdysvallat oli helposti määriteltävä vastustaja, jonka aggressiivinen käytös oikeutti konservatiivisen vallanpidon.

Obama on mullaheille haaste. Yhdysvaltain presidentin kädenojennus on varmasti ainakin osaltaan Iranin poliittisen hajaannuksen ja levottomuuksien takana. Poliittinen aparaatti etsii epätoivoisesti uutta linjaa.

Iranilainen maan sisäiseen käyttöön tarkoitettu propaganda-video tarjoaa todisteita mullahien hämmennyksestä. Muutama seikka kiinnittää välittömästi huomiota:

1. Missä on Barack Obama? Video antaa ymmärtää, että kovan linjan John McCain on jotenkin vastuussa Yhdysvaltain Iranin politiikasta, virheellisesti väittäen hänen työskentelevän Valkoisessa talossa.

2. George Soros, juutalainen suursijoittaja, on luonnollisesti kaikkien kähmintöjen takana.

3. Nuoret iranilaiset ovat vaarallisia ja väärässä. Vuoden 1979 vallankumouksen sankarit ovat nyt potentiaalisia valtion vihollisia.

4. Intellektuellit, modernisoijat, sekä yhteistyötä lännen kanssa toivovat haihattelijat ovat maanpettureita.

Oma tulkintani on, että Iran on jakautunut ehkä peruuttamattomasti kahtia. Tämän hetken tapahtumat tuskin kehittyvät vallankumoukseksi asti, mutta ilman perusteellisia reformeja demokraattinen vallankumous kurkkii jo ovella.

Soundtrack: Bob Marley, Redemption Song.