Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Iran: Twitterillä tankattu vallankumous?

Blogit Americana 16.6.2009 14:50
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Iranin tapahtumien ehkä merkittävin sivujuoni on ollut Twitterin räjähdysmäinen nousu uuden median kärkikaartiin.

Kuluneen vuoden aikana Twitter on kehittynyt haastajaksi Facebookille. Webbisivu aloitti taipaleensa teinien suosimana tilannetiedotus-saittina, mutta nyt se on aikuistunut ja kehittynyt merkittäväksi tiedonvälityskanavaksi.

Saitin suosio ja luonne ovat kehittyneet jo kuukausia, muokaten sen koko luonnetta. Yhä useampi journalisti, politiikko, tai muu ”vakava” kommentaattori ovat ryhtyneet Twitterin käyttäjiksi. Viime viikolla Time teki Twitteristä kansikuvajuttunsa.

Iranin mellakoiden voimistuessa Twitteristä tuli yhdessä yössä tärkeä tietolähde bloggaajille sekä jopa perinteiselle medialle. Iranilaisten nuorten parin lauseen tilanneraportit Teheranin kaaoksesta muokkaavat tänäänkin uutisia ja maailman mielikuvaa Iranin tapahtumista.

Andrew Sullivan, eräs Yhdysvaltain merkittävimmistä poliittisista bloggaajista, ylisti Twitterin roolia Iranissa. Tyrannit eivät pysty kontrolloimaan webbisaittia. Se on nopea, ytimekäs, ja mahdollistaa perinteisestä mediasta riippumattoman tiedonvälityksen ja kommunikoinnin, Sullivan sanoi.

Twitter-raportit Iranista ovat olleet kiehtovaa ja nopeaa materiaalia. Ne ovat rikastaneet perinteisen median hitaampaa, rajoittuneempaa, ja objektiivisempaa raportointia Teheranista.

Toisaalta, Twitter-raportit ovat usein epäluotettavia, emotionaalisia, sekä impressionistisia. Twitter-analyysit ja kommentit ovat myös alikehittyneitä. 140 merkkiä on lyhyt tila analysoida vallankumousta.

Soundtrack: Gil Scott-Heron, The Revolution Will Not Be Televised.