Iran ja länsi: jännitys kiristyy

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tämänpäiväinen paljastus Iranin salaisesta ydinvoimalasta sekä yhteislausunto Barack Obamalta, Nicholas Sarkozylta, sekä Gordon Brownilta ei vaikuttanut rutiininomaiselta Iranin kritiikiltä. Varsinkin Brownin ilmoitus ”hiekkaan vedetystä viivasta” kuulosti liki uhkaavalta. Ottavatko länsivaltiot Iranin ydinohjelman vihdoinkin tosissaan?

Lisätietoja Iranin salaisesta ydinvoimalasta virtaa edelleen mediaan, ja läntisen maailman reaktio tietoihin on vasta ottamassa muotoaan, mutta paljastus on erittäin huolestuttava. Iranin vakuuttelu, että sen ydinvoimaohjelma on rauhanomainen vaikuttaa entistä enemmän valheelliselta. Kuka näkisi valtavaa vaivaa ja uhraisi isoja pinoja rahaa pitääkseen tavallisen voimalan salaisena?

Iranin sisäinen valtataistelu, tiivistyvä kansainvälinen rintama maan (mahdollista) ydinaseohjelmaa vastaan, sekä jatkuva alueellinen korkeapaine tekevät tämänpäiväisestä paljastuksesta kriittisen hetken läntisen maailman ja Iranin suhteissa.

Brownin lausunto oli dramaattisuudestaan huolimatta harkitun määrätietoinen. Tämä blogi pitää lähipäivinä hiekkaan vedettyä viivaa huolellisesti silmallä.

Soundtrack: Buffalo Springfield, For What It’s Worth.