Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Iran ja länsi: jännitys kiristyy

Marko Maunula
Blogit Americana 25.9.2009 17:24

Tämänpäiväinen paljastus Iranin salaisesta ydinvoimalasta sekä yhteislausunto Barack Obamalta, Nicholas Sarkozylta, sekä Gordon Brownilta ei vaikuttanut rutiininomaiselta Iranin kritiikiltä. Varsinkin Brownin ilmoitus ”hiekkaan vedetystä viivasta” kuulosti liki uhkaavalta. Ottavatko länsivaltiot Iranin ydinohjelman vihdoinkin tosissaan?

Lisätietoja Iranin salaisesta ydinvoimalasta virtaa edelleen mediaan, ja läntisen maailman reaktio tietoihin on vasta ottamassa muotoaan, mutta paljastus on erittäin huolestuttava. Iranin vakuuttelu, että sen ydinvoimaohjelma on rauhanomainen vaikuttaa entistä enemmän valheelliselta. Kuka näkisi valtavaa vaivaa ja uhraisi isoja pinoja rahaa pitääkseen tavallisen voimalan salaisena?

Iranin sisäinen valtataistelu, tiivistyvä kansainvälinen rintama maan (mahdollista) ydinaseohjelmaa vastaan, sekä jatkuva alueellinen korkeapaine tekevät tämänpäiväisestä paljastuksesta kriittisen hetken läntisen maailman ja Iranin suhteissa.

Brownin lausunto oli dramaattisuudestaan huolimatta harkitun määrätietoinen. Tämä blogi pitää lähipäivinä hiekkaan vedettyä viivaa huolellisesti silmallä.

Soundtrack: Buffalo Springfield, For What It’s Worth.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Lieneekö tuo Iranin ydinvoimala kovin vaarallinen asia – edes sittenkään, vaikka sen epäillään liittyvän mahdollisiin ydinaseisiin?

Vertailun vuoksi kannattaa muistaa, että Israel rakensi oman ydinaseensa jo yli 20 vuotta sitten, ja menettely oli vähintään yhtä salakähmäistä kuin Iranilla nyt. Miksei tästä noussut mitään polemiikkia? Mikä on siis ongelma?

On vielä syytä muistuttaa, että ainoa valtio joka on käyttänyt ydinaseita toisia valtioita vastaan, on USA. Kukaan muu ei ole kyseisiä aseita käyttänyt.

Niin, USA on ainut joka on tähän mennessä kyseisiä aseitä käyttänyt, ja sen johdosta nykyään ydin aseet toimivat lähinnä peloitteena. Siksi aseita ollaan nykyään vähentämässäkin, pelkkä pelote toisen valtion infrakstuurin romuttamisesta parilla pommilla ja muutamassa minuutissa riittää ehkäisemääm hyökkäyksen. Muutenhan puna armeija olisi miehittänyt koko euroopan heti II maailmansodan päätyttyä..
Mutta ..jos ”niin sanotusti terroristi valtiolle”, tai terrorismia jollain tasolla terrorismia tukeville valtioille alkaa kehittyä tälläistä arsenaalia, niin ei ole mikään ihme jos jenkit ja muu känsimaailma pikkuhiljaa takajaloillaan asiassa.

Iranin kaltainen valtio nykyisen johdon alla voisi hyvin antaa muutaman ydin aseen jollekin terroristijärjästölle jotka sitten räjäyttäisivät ne muutamassa suurkaupunkissa ja suurvalloilla olisi mahdotonta kostaa iskuja tai millään tavoin tavoittaa tekijöitä koska hyökkääjänä ei olisi valtio vaan kaikkialle levittäytynyt järjästö

Nimimerkki ”Asioita myös seurannut” syyllistyy melkoisiin logiikan kuperkeikkoihin! Ensimmäinen tulee jo tekstin alussa, kun hän yrittää tehdä USA:n ydinaseiden käytön jälkikäteen hyväksyttäväksi sillä verukkeella, että tämän ansiosta muut ovat sitten olleet käyttämättä kyseisiä aseita!

Samalla logiikalla voitaisiin sitten sanoa, että keskitysleirit & kaasukammiotkin olivat ihan ok juttu, koska sen jälkeen ei samanlaisia leirejä kaasukammioineen ole enää minnekään rakennettu!

Kirjoituksen lopussa puolestaan sorrutaan propagandistiseen pelotteluun, kun epäillään Iranin ryhtyvän jakamaan ydinaseita terroristijärjestöille, jotka sitten posauttelisivat niitä (läntisissä) suurkaupungeissa… Koko väite nojaa pelkkään vilkkaaseen mielikuvitukseen, eikä sen tueksi ole osoitettavissa minkäänlaista faktatietoa.

Lisäksi kirjoittaja unohtaa sen tosiasian, että nämä hänen kammoksumansa ”terroristijärjestöt” ovat suurelta osin saaneet alkunsa nimenomaan USA:n toimista! 1980-luvulla USA tuki auliisti näitä liikkeitä – tai tarkemmin sanottuna niiden varhaisempia versioita – kun ne taistelivat Afganistaniin tunkeutuneita neuvostojoukkoja vastaan. USA jakoi näiden ryhmittymien taistelijoille runsain mitoin rahaa, aseita ja sotilaallista koulutusta – ymmärtämättä että nämä järjestöt todellisuudessa vastustivat amerikkalaisia melkein yhtä kiivaasti kuin neuvostoliittolaisiakin. Kun neuvostoliittolaiset sitten 1989 vetäytyivät Afganistanista, järjestöt alkoivat pikku hiljaa suunnata operaatioitaan amerikkalaisia vastaan.

Syy näiden tahojen USA-vihaan juontuu jo vuosikymmenten takaa. Keskeisimpiä tekijöitä ovat USA:n 1940-luvun lopulta lähtien osoittama avoin tuki Israelille (jota monet arabit pitävät – varsin hyvästä syystä – pahimpana vihollisenaan) sekä USA:n toimet Iranissa 1950-luvulta lähtien (CIA toimeenpani maassa vallankaappauksen ja nosti maan johtoon nukkehallitsijan, jota kansa vihasi).

Israel tuskin hyökkää Irania vastaan, koska Iranin ohjukset kantavat jo sinne asti. USA ja kumppanit joutuvat tyytymään taloudellisiin pakotteisiin. Medvedev ilmoitti taannoin, että jos Irania vastaan hyökätään, Venäjä ei jää toimettomaksi.

Israel joutuu tekemään likaisen työn, koska NATOsta ei siihen ole. Isku Iraniin tulossa lähiaikoina.

asoita seurannut käyttää kummaa logiikkaa itsekin ,hän ei näemmä tiedä,että Iranin johdolla on järjestetty useita kansainvälisiä seminaareja ,joissa on todettu holokaustin olevan hölynpölyä.
Ei semoisia kaasukammioita ole missään ollutkaan.