Irak ja USA: vain huonoja vaihtoehtoja

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Valkoinen talo ilmoitti, että Yhdysvallat lähettää taas 450 sotilasta Irakiin. Yksikön pääasiallinen tehtävä on kouluttaa Irakin armeijaa taistelemaan terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Irakiin matkaavat 450 sotilasta edustavat vain viimeisintä erää alueelle kuljetetuista amerikkalaisista. Kurdeja lukuunottamatta paikalliset ovat osoittautuneet surkeiksi sotilaiksi, kyvyttömiksi pysäyttämään Isisin marssin. Ilman ulkovaltojen osallistumista Irak todennäköisesti tippuisi nopeasti islamistien käsiin.

Kuten ylhäällä linkitetty The Atlanticin juttu kertoi, presidentti Obama sanoi Isisin vastaisen pommituskampanjan alussa, ettei USA ole lähettämässä Irakiin ilmavoimia. Nyt Yhdysvallat vastaa noin 80 prosentista kaikista Isisin vastaisen liittoutuman lennoista.

Yhdysvallat saapui Irakiin presidentti George W. Bushin mahtipontisen ”Mission Accomplished” -spektaakkelin kera. USA:n sotavoimien virallinen poistuminen Irakista antoi presidentti Obamalle myös monta hyvää tilaisuutta henkselien paukuttamiseen.

Viimeisen vuoden aikana Yhdysvallat on hitaasti jälleen sitoutumassa Irakiin. Isisin julmuus ja menestys, sekä jossain määrin myös Yhdysvaltojen tietoisuus ainakin osavastuusta sen nousuun, ovat saaneet amerikkalaiset palaamaan alueelle.