Irak ja Ukraina: kaksi valheisiin perustuvaa sotaa

Yhdysvaltain moraaliton sotaretki Irakiin vahvisti amerikkalaista demokratiaa, ja itseruoskinta jatkuu edelleen. On vaikea kuvitella vastaavaa reaktiota Venäjällä.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhtäläisyysmerkkien vetäminen historiallisten tapahtumien välille houkuttelee usein yksinkertaistavaan ja poliittisesti motivoituneeseen whattaboutismiin, varsinkin jos kyse on lähihistoriasta. Tästä varoituksesta huolimatta en voi välttää kiusausta vertailla Yhdysvaltojen hyökkäystä Irakiin sekä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

 

Molemmat sodat perustuivat valheisiin, joiden tehtävänä oli palvella laajempaa visiota Yhdysvaltojen ja Venäjän historiallisista rooleista maailmassa. Tehtävät vaativat väkivaltaista hallinnon vaihtoa hyökkäyksen kohdemaissa.

George W. Bushin hallinto valehteli Irakilla olevan joukkotuhoaseita ja maan haaveilevan ydinaseesta. Sodan oikea syy löytyi tietenkin neokonservatiivisista demokratiaan pakottamisen fantasioista, joissa sodan avulla Yhdysvallat sysää käyntiin demokratian hyökyaallon läpi Lähi-idän.

Neokonservatiivit uskoivat koko ihmiskunnan olevan pohjimmiltaan väärän tietoisuuden vaivaamia mini-amerikkalaisia, jotka omaksuvat demokraattisen kapitalismin heti kun saavat maistiaisen.